Днес православната църква празнува Богоявление - един от най-големите и

...
Днес православната църква празнува Богоявление - един от най-големите и
Коментари Харесай

Празнуваме Богоявление – кръщението на Христос

Днес православната черква чества Богоявление - един от най-големите и най-древните християнски празници.
Това е денят, в който Йоан Кръстител кръщава Иисус Христос в река Йордан. След тайнството хората видели с очите си християнското триединство на Отец (гласа), Дух (гълъба, кацнал на рамото на Христос) и Син (земния човек) и почнали да имат вяра, по тази причина денят се назовава още Богоявление.
За християните през нощта против Богоявление небето се отваря, само че чудото може да бъде забелязано единствено от праведните. Пожеланото с молитва, когато небесата се отворят, се сбъдва.
На този ден се служи Златоустова света Литургия, след която, съпроводен от тържествено шествие, свещеникът отива до река или водоем и хвърля кръста във водата. По традиция нечетен брой момчета се хвърлят, с цел да го заловен. Смята се, че който първи го улови, ще бъде здрав и ще има щастлива година.
Смята, се че болните, в случай че се измият с вода от мястото, където е изваден кръстът, ще оздравеят.
С кръщаването на водата светът се пречиства и става безвреден за хората, настояват етнографи.
В националната традиция празникът се назовава още Водици, Водокръщи, Мъжки Водици.
Според поверията дните преди този ден са считани за рискови - предците ни са вярвали, че по земята бродят караконджули и демони. Затова се назовават " мръсни дни ", " поганци ", " караконждуви дни ".
Днес имен ден честват носещите имената Йордан, Богдан, Йорданка, Данчо, Данка, Борил, Богомил, Бистра, Найден, Божидар, Божидара и техните производни
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР