Днес православната църква почита паметта на светицата Татяна и всички,

...
Днес православната църква почита паметта на светицата Татяна и всички,
Коментари Харесай

Почитаме днес паметта на св. мъченица Татяна. Имен ден празнуват Татяна и Таня.

Днес православната черква уважава паметта на светицата Татяна и всички, носещи името Таня и Татяна, честват своя имен ден.

Света мъченица Татяна Римска е една от дребното светии, които са почитани и в Католическата, и в Православната черква.

Тя произхождала от богат и благороден римски жанр. Баща й е бил дълготраен префект на Рим и цялото семейство приело, дълго преди да се роди тя, християнството. Татяна била добра, богобоязлива и смирена госпожица, която се обрекла на непорочие и правоверен живот. Тя била оповестена за дякониса. Това бил човек, който служел на ближните, по свое вътрешно обвързване. Затова можем да кажем, че Татяна е обединявала Словото Божие с съответните дейности на всеки християнин, който го следва.

След гибелта на Хелогабал( 203 – 212 ), извънредно яростен към християните римски император, на трона застанал братовчед му Александър Север ( 205- 238 ). Той бил апатичен към религиите и имал разнообразни идоли в дома си, сред които даже и християнски. Гоненията спрели и се възцарило успокоение в Рим.

Един ден обаче Александър привикал Татяна да принесе жертва пред идола на Аполон. Тя изрично отказала, само че освен това – поради горещата й молитва статуята в залата се срутила.

Това разгневило императора и я затворил. След всяко зверско изтезание, на което я подложил, тя се явявала невредима на идващия ден. Това още повече го ожесточавало и най-после я хвърлил на лъвовете, които се смирили и не я докоснали.

Накрая, беззащитен пред силата на вярата й, той я обезглавил, нея и татко й.

Св. мъченица Татяна е доста почитана в Русия, а самото име се смята тъкмо за съветско. С декрет на Императрица Елисавета Петровна през 1755 година датата 12 януари, Татянин ден, е разгласен за Ден на Московския университет, а малко по- късно в Русия се смята за ден на всички студенти. Всяка година съветският патриарх отслужва в нейна почит литургия в храма на най- реномираното образователно заведение в Русия, който носи и нейното име.

Трудно е да се изясни за какво точно тя е патрон на студентите. Може би поради праведния си живот на младеж, към който точно буйната юноша би трябвало да се стреми, само че е реалност, че традицията е доста мощна и до през днешния ден.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР