Днес православната църква почита паметта на светите братя Кирил и

...
Днес православната църква почита паметта на светите братя Кирил и
Коментари Харесай

Чествания по случай Деня на Кирил и Методий

Днес православната черква уважава паметта на светите братя Кирил и Методий. 11 май е патронен празник на Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий " и професионален за българския библиотекар. В условия на изключителна епидемиологична конюнктура празнувания въпреки всичко има.

Цветя за светите равноапостоли Кирил и Методий, поднесени с удивление и горделивост от тяхното дело и всичко, което са ни завещали.

" Празник е на нашия патрон, на гимназията. И ние доста го почитаме всичките му ученици ", сподели Адрияна, НГДЕК.

" Почитаме братята Кирил и Методий и като цяло ние българите би трябвало да сме горди, че имаме писменост и че знаем кой я е написал и основал ", сподели Стела, НГДЕК.

Изложбата " 120 година от рождението на Тодор Боров. Живот, предан на знанието " ознаменува празничния 11 май. Проф. Боров е един от най-достойните български библиографи със международен принос.

" В неповторимата атмосфера на националната библиотека стените като че ли са заредени с силата на професор Боров и още пазят загатна за неговите стъпки и за размаха на неговите каузи ", сподели шефът на НБ " Св. Св. Кирил и Методий " доцент Красимира Александрова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова акцентира, че през днешния ден като страна и общество сме в дълг на тези, които са посветили живота си на книгата.

" Вие държите един златен ключ към доста златни порти на доста библиотеки в цялата страна. Този златен ключ отваря една врата. Една врата към знанието, към познанието, към нещо доста велико и това е книгата ", сподели вицепремиерът на България Илияна Йотова.

Специално за празника пред бибилиотеката са ситуирани и пейки във формата на букви, които нямат графичен аналог в латинската и гръцката писмености. На всяка от тях могат да бъдат прочетени стихотворения, написани особено за плана. Те ще останат пред Националната библиотека до 21 май, след което ще отпътуват за Брюксел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР