Днес Православната църква почита паметта на Преп. Максим Изповедник. Той

...
Днес Православната църква почита паметта на Преп. Максим Изповедник. Той
Коментари Харесай

Празник е! Прекрасни имена имат повод да почерпят днес

Днес Православната черква уважава паметта на Преп. Максим Изповедник. Той е един от най-големите и авторитетни църковни отци и учители на Православието. Чества се и паметта на св. страдалец Неофит от Витиния, Канидий, Валериан и Акила– небесни настойници на приснопаметния патриарх Максим и на неговия правоприемник на патриаршеския трон - Светейшия Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.
Св. Максим е разгорещен бранител на чистотата на православната религия, запечатал верността си към нея с мъченическия героизъм на изповедничеството.
В своето богословие св. Максим създава православното обучение за двете воли, съответстващи на двете естества - Божествено и човешко, в Богочовешката Личност на Сина Божий Иисус Христос, и по този начин става изразител на догматическата истина на Вселенската черква против монотелитската разкол.
Неговото обучение по този значим въпрос залегнало в основата на вероопределението на VI Вселенски събор (681 година сл. Р. Хр.).
Преп. Максим Изповедник е бил един от най-високообразованите мъже на своето време. Той е ослепителен ценител на основните посоки на древногръцката философия, от чието идейно завещание учителите на Църквата черпели изразни средства за по-ясното и тъкмо формулиране на християнското богооткровено обучение.
Дълбоко ерудиран и обхванат от духа на светоотеческото богословие, познаващ чудесно богатото идейно наличие на Христовото обучение, духовното завещание и дълбоките корени на Църковното поверие, св. Максим се показал като плодороден християнски мъдрец и влиятелен преподавател на истините на вярата. На 21 януари се празнува и Денят на родилната помощ, прочут още като Бабинден. Бабинден е един от огромните национални женски празници, отдаден на " бабите " – дамите, които помагали при раждане на младите булки и невести. Обредността през този ден е подчинена основно на желанието да се засвидетелстват респект и почитание към възрастните дами, които са " бабували " на родилките.
 
Днес мотив да почерпят имат всички, които носят красивите имена  Aгнeca Валери Валерия Максим Максимилиян  и  Неофит .
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР