Днес православната църква отбелязва паметта на Свети Василий Велики. Имен

...
Днес православната църква отбелязва паметта на Свети Василий Велики. Имен
Коментари Харесай

Васильовден е, сурвачките да удрят здраво

Днес православната черква отбелязва паметта на Свети Василий Велики. Имен ден честват Васил, Василка, Василена, Веселин, Веселина, Весела и производните им. 

Св. Василий бил свещеник в Кесария, Мала Азия, мъдрец и публицист във време на църковни раздори и новопоявяващи се ереси. Посветил живота си на добротворството и битката с арианството - разкол, която отричала божественият генезис на Исус Христос.

В националните показа Свети Василий защищава от зли сили, вълшебства, уроки и душевни болести. Помага да надмогнем скръбта и отчаянието, да се противопоставим на неверните стремежи.

Голяма част от ритуалите в навечерието на Васильовден са близки до тези на Бъдни вечер - още веднъж се прикадява трапезата, стопанинът разчупва пита с пара и дава на всеки член на фамилията, огънят би трябвало да гори през цялата нощ, а трапезата не се раздига.

Народната традиция свързва празника на Св. Василий с обичая сурвакане. На Васильовден се събират млади мъже, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. За признателност стопаните подаряват децата със сушени плодове, сладки и дребни пари.

В същността си този обред е магия за здраве, изобилие и благосъстояние. Всяко сурвакане стартира със заклинанието: Сурва, сурва година!, а самата сурвакница има роля на вълшебен скиптър. Сурвакането е неповторим български бит.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР