Днес православната църква отбелязва паметта на един от най-почитаните светии

...
Днес православната църква отбелязва паметта на един от най-почитаните светии
Коментари Харесай

Гергьовден е! Честито на всички именици

Днес православната черква отбелязва паметта на един от най-почитаните светии - великомъченик Георги Победоносец.
На Гергьовден имен ден имат над 220 хиляди българи, а Георги е най-разпространеното мъжко име у нас. Носят го близо 152 хиляди души.
Църквата възпява великомъченик Георги като победоносец поради страданията, които претърпял за вярата. Бил млад, хубав и кадърен пълководец. Раздал завещание си на бедните, с което се подготвил за християнски героизъм.
С смелост защитил вярващите пред император Диоклециан, който бил подхванал гневни гонения против тях. В отговор на дързостта му смелият боец бил подложен на жестоки и неописуеми мъчения, които приемал с геройство.
Сам Христос му се явил и излекувал раните му. Свидетели на твърдостта, му мнозина повярвали. Сред тях била и брачната половинка на императора.
Св. Георги бил обезглавен с меч през III век.
И до през днешния ден доблестният Христов боец е въодушевяващ образец за вярващите.
На Гергьовден по традиция на трапезата се поставя агнешко. За храмовия празник на някои места у нас ще спазят църковния правилник, съгласно който през днешния ден е постен ден, защото се пада в петък и ще подготвят курбан - от риба или фасул.
В община Враца черпят над 3000 души, които носят имато Георги.
На този ден имен ден честват още хората, кръстени Галя, Гергана, Гинка, Ганка, Ганчо.
На този ден България отбелязва и Деня на храбростта и празник на Българската войска. Тази година няма да има боен церемониал. Празникът ще бъде маркиран с обичайния Водосвет на бойните флагове и знамената светини пред Паметника на Незнайния боец в София.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР