Днес повече от 30 души - университетски преподаватели, юристи, икономисти,

...
Днес повече от 30 души - университетски преподаватели, юристи, икономисти,
Коментари Харесай

Граждански призив към депутатите, в подкрепа на машинното гласуване

Днес повече от 30 души - академични преподаватели, адвокати, икономисти, лекари, докторанти, IT-предприемачи, публицисти и други изпратиха Призив-Петиция до управлението на 48-то Народно събрание и сегашните депутати. За това осведоми един от основателите – някогашният народен представител, адв. Петър Славов.
Очакваме от обединенията на смяната да внесат и отстояват в случай че не всички, то най-малко предложенията ни за 100% машинно гласоподаване и непрекъснати образования от ЦИК за него по места, с цел да няма български жители, които да се " опасяват " от гласоподаване по този актуален и към този момент потвърдил се способ против пазаруването на гласове, хартиените фалшификации и точното отчитане на всеки избор и всяка преференция, съобщи адв. Славов.  

Ето и цялостния текст на апела:

Ние - български жители с изборни права и дейна гражданска позиция, обезпокоени от все по-слабата изборна интензивност и извънредно високия % гласове „ не поддържам никого “ на последните избори (почти 4%), водени също по този начин от един от главните правила в една правова демократична страна – този за почтени избори посредством равно и директно изборно право посредством скрито гласоподаване, настояваме:
1.      Да се резервира и разшири Машинното гласоподаване във всички изборни региони в страната и да се провеждат целогодишни обучителни мероприятия от ЦИК по места. След като страната закупи задоволително профилирани устройства за машинно гласоподаване за това, е неприемливо част от нашите сънародници да бъдат дискриминирани (гласуващите в секции под 300 избиратели), да няма опция да гласоподават машинно и да нямат сигурност, че техните избор и преференция ще бъдат регистрирани тъкмо и правилно!;
2.       Да се отстрани привилегията за водене на по 2 листи, както и тази по член 278,ал. 5 и 437, алинея 5 ИК – така наречен „ отбрана водачите на партийни листи “, съгласно която бюлетини с непосочена преференция за претендент в тях, се броят „ по право “ за лидера на листата на съответната партия, за която е подаден вотът. Последното докара до парадокси, при които водачи на листа имат в пъти по-малко персонални преференции, само че резервират водачеството си, без значение, че последващи претенденти в листата са с хиляди персонални преференциални гласа повече от лидера?!
3.      Да се понижи прагът по член 298, алинея 2 и член 454, алинея 2 ИК от 7% на 5% от подадените гласове за листата, с цел да са годни подадените преференции и даден претендент да може да размести записаната листа;
4.      Да се сътвори действително избирателен регион „ Чужбина “ със лични мандати, в които да се кандидатират действителни претенденти, като за последните да може най-сетне да се гласоподава и с преференция от сънародниците ни зад граница. А не техният избор „ да се налива “ в общия резултат на партиите и по този начин да води до изкривявания и парадокси!
5.      Да се възвърне практическата работа по въведеното законодателно през 2016г. от 43-то Народно събрание Дистанционно електронно гласоподаване, като след реализиране на задоволителна степен на сигурност на системата за гласоподаване, то се вкара в началото за страните от Европейски Съюз с наклонност за разширявяне и в останалите страни с открито господство на правото. Като редом се работи и за въвеждането му на територията на страната!
Убедени последователи на парламентарната народна власт имаме вяра, че отвоюването на „ пленените “ от мафията институции и страна, стартира точно с висока гражданска интензивност, доверие в изборната система и опция за всички български жители с изборни права да вземат участие в изборите, а вотът им да бъде зачетен тъкмо и да бъде определящ за бъдещето на нашата Родина!

Всички искащи могат да поддържат позицията и на уеб страницата
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР