Днес получих заповед от областния управител на София-град г-жа Вяра

...
Днес получих заповед от областния управител на София-град г-жа Вяра
Коментари Харесай

Цветомир Петров след решението на областния: Няма да позволя правилата за СОС да бъдат погазвани

Днес получих заповед от регионалния шеф на София-град госпожа Вяра Тодева, с която връща за ново разискване решението на Столичния общински съвет от 8-и февруари по отношение на избора на непрекъснатите комисии.

Това написа във Facebook ръководителят на Столичния общински съвет Цветомир Петров.

Сред претекстовете за връщане на решението е, че извършеното изключително съвещание е препоръчано да се свика в същия ден, което е безусловно нарушаване на правилника за активността на СОС. Освен това общинските съветници са били лишени от правото си да се срещнат с предлагането на решение в деня преди съвещанието, което също е наложително изискване.

„ Предвид гореизложеното, смятам извършеното второ за деня 08.02.2024 година съвещание на СОС, обективирано в Протокол № 2 от същата дата и посочено като „ изключително “, за свикано не по реда на привикване на изключително съвещание. Чл. 67 от Правилника планува, че при събития, за които се постанова изключително привикване на СОС, ръководителят насрочва изключително съвещание, на което се разисква единствено събитието, във връзка на което се организира съвещанието. В Правилника категорично е написано, че настояванията за изключително съвещание би трябвало да бъдат стимулирани, като се предложи съответен дневен ред (чл. 67, алинея 3). В тази връзка е налице липса на претекстове и категорично изтъкване на каквото и да е събитие, налагащо осъществяване на изключително съвещание от страна на СОС, т. е. събитие, при което естественото протичане на работата на съвета би довело до тежки и мъчно поправими последствия. Отделно от това, не е съобразено правилото, че при искане за изключително съвещание ръководителят е задължен да насрочи съвещание в седемдневен период от внасяне на настояването, т. е. в член 67 от Правилника, който преглежда изключителните съвещания, има условия за период и даване на материалите, както и аргументация на извънредността. В случая е конфискувано предоставеното с Правилника право на ръководителя да насрочи изключителното съвещание по метод, гарантиращ правото на всеки консултант да е авансово осведомен с плановете на решенията. “, показва още госпожа Тодева.

Съзнавам, че в този момент ще бъда нападнат от страна на така наречен съпротива, че единствено няколко дни след избирането ми за ръководител на градския парламент, спирам неговата работа. Но аз точно от позицията, която заемам, няма да разреша разпоредбите за работа на съвета да бъдат жестоко погазвани. Поради това, ще проведа срещи с представители на всички политически сили, на които да обсъдим председателстването на комисиите, които имат съществена роля при вземането на решения. Очаквам всички сътрудници да подходят отговорно и да не се блокира повече работата за нашия град. Предстои и импортираният от кмета Терзиев бюджет да бъде прегледан в комисиите, които първо би трябвало да бъдат транспарантно формирани и предвид на политическата представителност в съвета ", съобщи Петров.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР