Днес почина литературният историк, критик и изследовател, университетски преподавател, писател

...
Днес почина литературният историк, критик и изследовател, университетски преподавател, писател
Коментари Харесай

Почина литературният историк, писател и преводач проф. д-р Симеон Хаджикосев

Днес умря литературният историк, критик и откривател, академични учител, публицист и преводач проф. доктор Симеон Хаджикосев (7 март 1941 – 29 декември 2020). Той е създател на неповторимата освен в български, само че и в международен мащаб 13-томна поредност “Западноевропейска литература”. Никой книжовен историк или публицист в света не е създавал самичък такава обемна и цялостна многотомна история на западноевропейската литература от Средновековието до ХХ век в това число, напомня БГНЕС.

Последният, тринайсети том от нея излезе преди броени дни в издание на “Персей” и е отдаден на великите австрийски романисти на ХХ век Франц Кафка, Йозеф Рот и Роберт Музил.

Няколко пъти проф. Симеон Хаджикосев бе определян като най-любим учител в класацията на своите студенти в СУ “Св. Климент Охридски”.

В годините на тоталитаризма той беше един от първите литературни откриватели, които оправдаха българския символизъм в лицето на Яворов, Дебелянов, Траянов и Лилиев.

Сред забележителните му книги (общият им брой е над 40) са неговите записки “Записки на конформиста”, “Записки на вътрешния емигрант” и “Което е било и ще бъде”, които демонстрират и майсторството му като публицист.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР