Днес по стар стил почитаме Св.св. Константин и Елена Подготовката

...
Днес по стар стил почитаме Св.св. Константин и Елена Подготовката
Коментари Харесай

Тече подготовка за традиционния танц на нестинарите в странджанското село Българи

Днес по остарял жанр почитаме Св.св. Константин и Елена

Подготовката за тазвечерния обичаен обред Нестинарство е в цялостна мощ в странджанското село Българи. На площада в обитаемото място още от следобяд стартира полагането на пясък в кръг, върху който се разпалва мощен огън. Когато той се трансформира в жарава, стартира същинският обред. Днес, на 3 юни, по остарял жанр село Българи посреща Св.св. Комстантин и Елена, който е и празник на селото. Традицията на този ден повелява, че на площада в обитаемото място се разстелва жарава, върху която с иконата на светците танцуват нестинари.

Празничният ден стартира още сутринта, когато хората в селото обличат иконата в червен плат и с шествие я отнасят до параклиса на Св. Константин край с.Българи. Там всички се измиват с вода от аязмото, а по-късно връщат иконата в така наречен „ Конак “ – мястото, където се приготвят нестинарите за вечерния танц.

Никой не може да каже тъкмо по кое време е зародило нестинарството, само че се допуска, че по време на траките то се е практикувало от царя (който е бил и висш жрец) като заветен обред за свързане с бога Слънце, написа nasamnatam.com.

С навлизането на християнството, ритуалът придобива някои християнски черти – счита се, че нестинарите носят иконата на Св.св. Константин и Елена в символ на признателност за това, че Константин Велики прави християнството равноправна вяра в империята.

Запазилият се през хилядолетията бит е пресечен през 1941 година, а по време на комунизма е преследван и от управляващите, и от църквата, и постепенно отмира. Възстановено е след измененията, а от 2009 година е включено в Списъка на нематериалното културно завещание на ЮНЕСКО.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР