Днес, по покана на народния представител инж. Петя Аврамова, областния

...
Днес, по покана на народния представител инж. Петя Аврамова, областния
Коментари Харесай

Министър Нанков откри важни инфраструктурни обекти във Враца

Днес, по покана на народния представител инж. Петя Аврамова, регионалния шеф Малина Николова и кмета на община Враца Калин Каменов, министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков посети града под Околчица и откри значими инфраструктурни обекти.
С публична гала и молебен за здраве алегорично се пусна придвижването по ремонтирания бул. „ Васил Кънчов “.
Ремонтът на републикански път I-1 (E-79) на територията на Враца от км 143+164 до км 151+010 е изпълнен на два стадия. Проектът за цялостното възобновяване на четири лентовата основна пътна артерия е осъществен със средства от държавния бюджет, предоставени с Постановление № 113 от 05.05.2016 година и Постановление № 308 от 17.11.2016 година на Министерски съвет. Този значим сектор от пътната мрежа на регионалния град, който е с дължина близо 8 км не е ремонтиран от съвсем 30 години.
Първият стадий започва през 2016 година, когато е изпълнен ремонт на сектора от входа на Враца по бул. “Втори юни “ и част от бул. “Васил Кънчов “ до кръстовището на автогарата за интервал от 65 дни.
В края на 2016 година стартира ремонтът на втория стадий от трасето, включващо останалата част от бул. “Васил Кънчов “ и бул. „ Илинден “ до края на град Враца при изхода за Монтана. Работата по този сектор продължи 98 дни, като ремонтът завърши през 2017 година
Народният представител Петя Аврамова благодари на държавното управление за финансирането на този важен за Враца план.
„ Това е план, за чиято реализация бих желала да насочва специфична признателност към премиера Борисов, за поддръжката която получихме. Средствата за реализирането на ремонта на бул. „ Васил Кънчов “ бяха обезпечени с целево финансиране от Министерски съвет на обща стойност 14 млн. лева Благодаря и на министър Нанков за разбирането, което постоянно сме срещали в Министерство на районното развиване и благоустройството, освен за този план. Вярвам, че в този мандат на кабинета Борисов ще бъдат решени и други значими инфраструктурни проблеми на общината и региона, тъй като държавното управление на ГЕРБ е потвърдило, че работи за хората “, съобщи националният представител инж. Петя Аврамова.
Петя Аврамова сложи пред министъра въпроси, свързани с обезпечаване на пътната съгласуваност сред осъществените към този момент планове по републиканската пътна мрежа на територията на град Враца.
„ При ремонта на бул. „ Васил Кънчов “ не се рехабилитира част от надлеза над ж.п.линията, заради градивни проблеми и нужда от в допълнение подсилване, за което не бяха планувани средства. При ремонта на пътя Враца – Криводол не бяха финансирани оставащите 3 км на територията на града до обхода на гр.Враца. Уверена съм, че ще получим поддръжка и финансиране и за тях “. С тези думи се обърна за подпомагане към министъра инж. Аврамова.
В отговор на поставените въпроси министър Нанков пое ангажимент за обезпечаване на нужните финансови средства за ремонт на останалите сектори от булеварда и пътя Враца - Криводол.
„ Голяма част от финансовия запас за 2016 година, с нарочни постановления влезе в Северозападна България и в частност, в област Враца. Виждаме качествения ремонт на бул. „ Васил Кънчов “, следва рехабилитацията на пътя за Леденика, който е извънредно значим за развиването на туризма. Това е единствено началото на осъществяването на уговорките, които сме поели “, сподели министър Нанков при откриването на ремонтирания бул..
„ Първи приоритет на държавното управление за модернизиране на пътната инфраструктура в Северозападна България е ремонтът на скоростен път Видин – София. Като първи стадий от неговата реализация е ремонтът и построяването на четири лентовото трасе от Мездра до Ботевград. За този първи стадий е подготвена публичната поръчка, която ще бъде пусната до края на 2017 година. Реалното строителство може да стартира през идната година “, добави министър Нанков.
След откриването на ремонтирания бул. „ Васил Кънчов “ формалните лица направиха среща с жителите, чиято многофамилна жилищна постройка беше ремонтирана по Националната стратегия за енергийна успеваемост на ул. “Братя Миладинови “, 10.
Кметът на Община Враца Калин Каменов честити обновената постройка на хората, живеещи в нея и пожела да я поддържат с грижата на положителни стопани.
Министър Николай Нанков срещна присъстващите с резултатите от програмата и политиките на държавното управление за нейното продължение.
Председателят на сдружението на етажната благосъстоятелност благодари на кмета на Община Враца и на министър Нанков за качественото осъществяване на строително-монтажните работи.
Старт на първата алегорична копка на рехабилитацията на пътя „ Враца – пещера Леденика “ даде министърът на районното развиване и благоустройството.
Областният шеф на област Враца се обърна към министъра и участниците в събитието с думите: „ Началото на плана за рехабилитация на третокласен път 1002 „ Враца – пещера Леденика “ е част от интегрираната идея за целеустремено развиване на Враца, изразяващо се в основаването на условия за пътна съгласуваност сред регионалния град и туристическата атракция, както и сред осъществените от държавното управление планове за ремонт на първокачествен път I -1 в чертите на град Враца и третокласен път 101 – Враца – Криводол. Днес врачани показваме нашата сърдечна признателност за поддръжката, с която нашите цели стават действителен факт “. Тя изрази убеденост, че с поддръжката на министър Нанков ще се обезпечат средства за още едно наложително изискване за развиването на Врачанския балкан и туристическата атракция „ Леденика “ - водоснабдяването на естествения феномен.
Областният шеф Малина Николова се обърна към изпълнителите и надзора на плана, в чиито ръце е отговорността за неговото качествено и срочно осъществяване и удостовери поддръжката на Областна администрация – Враца и Община Враца.
„ Рехабилитацията на 17-километровото трасе е съществено предизвикателство, както за 3-километровия сектор на територията на града по бул. „ Христо Ботев “, „ Крайречен бул., ул. „ Вратица “, по този начин и до пещерата „ Леденика “, съобщи Малина Николова и пожела здраве на строителите и триумф на плана.
Министър Николай Нанков акцентира, че толкоз вложения във Враца за пътна инфраструктура, обезпечени единствено за две години, не е имало. „ Тези 17 километра не са просто път, който се рехабилитира, а път, който свързва една от най-известните пещери в България с регионалния град и който ще се употребява освен от врачани, само че и от всички фенове на спелеологията и туризма. Това е причина Враца да стане още по-любима туристическа дестинация “, разясни министър Нанков.
Рехабилитацията на 17,4 - километровото трасе на път ІІІ-1002 „ Враца - пещера Леденика “, осигуряващ единствената връзка до Врачанския Балкан и пещерата Леденика, се финансира от Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година посредством Европейския фонд за районно развиване.
Изпълнител на строително-монтажните работи е ДЗЗД „ Пътища Северозапад 2016”.
Общата стойност на плана BG16RFOP001-7.001-0003, Лот 10 „ Път ІІІ-1002 Враца - пещера „ Леденика “ от км 0+160 до км 17+588.80 е 14 436 000 лв.. Финансирането от Европейския съюз е в размер на 12 210 705 лева, а националното съфинансиране е 2 225 418 лева
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР