Днес петима български граждани, живеещи във Великобритания, ще се явят

...
Днес петима български граждани, живеещи във Великобритания, ще се явят
Коментари Харесай

Петима българи се изправят пред съда във Великобритания по обвинения в шпионаж за Русия

Днес петима български жители, живеещи във Англия, ще се явят в съда в Уестминстър в централен Лондон, където ще им бъдат повдигнати обвинявания в шпионаж в интерес на Русия.

Орлин Русев, на 45 години, от Грейт Ярмут, графство Норфолк, Бисер Джамбазов на 41 и Катрин Иванова на 31 години - и двамата от западния лондонски квартал Хароу, Иван Стоянов, на 31 години, от Грийнфорд, западен Лондон и 29-годишната Ваня Габерова от Чърчуей, северозападен Лондон се чака да бъдат упрекнати в закононарушения, според член 1 от Закона за наказателно право от 1977 година, оповестява БНР.

Това значи " присъединяване в скрит план за събиране на информация, предопределена да бъде директно или индиректно потребна на вражеска страна ". Става дума за интервала август 2020 година и февруари тази година.

Русев, Джамбазов и Иванова към този момент бяха упрекнати в владение на подправени документи за идентичност през февруари след претършуване на жилищата им, когато бяха задържани.

Смята се, че петимата съставляват шпионска клетка, чийто началник е Орлин Русев. Завеждането на каузи за шпионаж в английските съдилища е доста рядко, като случаите на шпионаж от задгранични жители постоянно се вземат решение непосредствено посредством експулсиране. Отношенията сред Обединеното кралство и Русия обаче се утежниха внезапно след нахлуването на съветските войски в Украйна през февруари предходната година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР