Днес папа Франциск ще пристигне в Унгария за тридневно пасторско

...
Днес папа Франциск ще пристигне в Унгария за тридневно пасторско
Коментари Харесай

Войната в Украйна надвисва над посещението на папа Франциск в Унгария

Днес папа Франциск ще дойде в Унгария за тридневно пасторско посещаване – първото му сходно в страната, откогато стана папа преди 10 години. Това, което го държеше настрани, беше твърдата антимигрантска позиция на премиера Виктор Орбан , за разлика от състраданието на 86-годишния понтифекс към всички бежанци. Причината за визитата му, с изключение на поддръжката му за католиците, е войната в Украйна , предава „ BBC “.

Унгария и Украйна споделят 134 км граница . За разлика от другите водачи в Европейски съюз /ЕС/ Орбан отхвърли да поддържа военна помощ за Киев и поддържа връзки с съветския президент Владимир Путин .

„ Това ще бъде и пътешестване до центъра на Европа, над който не престават да духат ледените ветрове на войната “, разяснява папата преди визитата си.

Папата, роден в Аржентина, е бил в Източна Европа и преди – през 2019 година в Румъния и през 2021 година в Словакия . На път за Словакия той спря за няколко часа, с цел да отслужи литургия в Будапеща – заключителното събитие на Международния евхаристиен конгрес. Тогава папата даде обещание да се върне, а деликатната унгарска дипломация в Рим докара до актуалното посещаване, което се разказва от проправителствените медии като дипломатически успех за държавното управление на Орбан , даже като късмет да постави завършек на интернационалната си изолираност поради войната в Украйна.

Водещият ежедневник на ръководещата партия „ Фидес “ е с водещото заглавие „ Папата е с нас “ . Посещението, както се допуска в публикацията, е утвърждение както на по този начин наречената политика на държавното управление в поддръжка на мира в Украйна , по този начин и на политиката му в интерес на фамилията .

„ От Рим папа Франциск вижда тъкмо тази нечестна битка и безсмислена военна нервност “ , написа още в публикацията. Унгария отхвърли да достави оръжия на Украйна , нито даде разрешение на съдружниците от НАТО да ги доставят през унгарското въздушно пространство .

Вчера началникът на унгарските въоръжени сили Ромулуш Русзин-Сенди беше уволнен небрежно, без да се показват аргументите. Медийните спекулации се концентрираха върху изказванията на нов проверяващ уебсайт „ Atlatszo “, че френски военни хеликоптери са били доставени в Украйна през въздушна база в западна Унгария .

Друга позиция за визитата на папата идва от Андраш Ходас, някогашен римокатолически духовник , който неотдавна подаде оставка от свещеничеството заради разлики в мненията на църквата и натиска, под който беше подложен да мълчи.

„ Дяволът се крие в детайлите “ , сподели Ходас пред „ BBC “, добавяйки.

„ Унгарското държавно управление приканва за мир непременно. Незабавно преустановяване на огъня, което да удостовери съществуващите фронтови линии. Това контрастира с думите на Светия отец, че Русия би трябвало да се отдръпна към старите граници. “

Същите публични фигури, които в предишното осъждаха папата за миграцията, сподели той, в този момент го посрещат с отворени прегръдки . „ Общественото мнение “, означи той, „ наподобява непостоянно и манипулируемо като вятъра “.

Това е първото задгранично пътешестване на папата, откогато в края на март беше лекуван в болница от бронхит . Преди визитата той се срещна с украинския министър председател Денис Шмихал, който го предложения да посети Киев.

Днес папа Франциск ще се срещне с Орбан и унгарския президент Каталин Новак , архитектът на опитите на страната да насърчи двойките да имат повече деца . Те включват великодушни заеми и заплащания на фамилни двойки, които дават обещание да имат деца. Политиките имаха прочут триумф, само че се провалиха по време на Коронавирус пандемията.

Утре папата ще се срещне с небогати и бездомни хора бежанци от Украйна, Афганистан, Судан, Иран, Ирак и Пакистан. Сред тях е Абузар Солтани, иранец, приел християнството, който е прекарал 18 месеца в ареста в унгарска „ директна зона “. Унгарското държавно управление има специфична работа за поддръжка на преследвани християни по света.

Основният спор в предишното сред папа Франциск и унгарското държавно управление беше подбуден от състраданието на папата към бежанците и търсещите леговище , в контрастност с враждебността на унгарското държавно управление. Докато папата прибираше със себе си сирийци, търсещи леговище, от бежанския лагер Мория в Лесбос, Орбан построи ограда от бодлива тел по дължината на 175 км граница със Сърбия и допусна, че всички мигранти са евентуални терористи. За да влязат в Унгария по суша, кандидат-търсещите леговище би трябвало да изискат позволение да аплайват в унгарското посолство в Белград. През 2022 година са били подадени 16 заявки , като от тях единствено четирима души са били позволени в страната, съгласно данни на Унгарския хелзинкски комитет.

За сметка на това, Унгария беше великодушна към украинските бежанци , като оказа помощ на 2,5 милиона да прекосят страната през последната година и поддържа към 35 000, които взеха решение да останат.

Посещението на папата ще завърши в неделя с литургия на площад „ Кошут “ , пред унгарския парламент. Очаква се да участват стотици хиляди, в това число унгарци от прилежащите страни.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР