Днес отбелязваме Световния ден на хемофилията.Датата е включена в календара

...
Днес отбелязваме Световния ден на хемофилията.Датата е включена в календара
Коментари Харесай

С кръгла маса в София отбелязваме Световния ден на хемофилията

Днес означаваме Световния ден на хемофилията.

Датата е включена в календара на събитията през 1989 година по концепция на Световната федерация по хемофилия (WFH) в чест на създателя на организацията Франк Шнабел, който е роден на този ден.

Шнабел има огромна заслуга в застъпничеството за по-добра осведоменост за болестта и неговото лекуване, а по този начин също и за подобряването на живота на хората, страдащи от болестта.

Темата на събитието тази година е „ Равен достъп за всички: различаване на всички нарушавания на кръвосъсирването “. Визията на Световната федерация по хемофилия е всички хора с наследствени нарушавания на кръвосъсирването да имат достъп до грижи, без значение от техния вид нарушаване на кръвосъсирването, пол, възраст или къде живеят.

Всяка година Българската асоциация по хемофилия, една от най-старите пациентски организации в страната, отбелязва деня с разнообразни събития.

По мотив международния през днешния ден в София се организира кръгла маса с два дискусионни панела.

„ Ортопедична помощ при възрастни пациенти с хемофилия и проблеми на плановото ендопротезиране “ и „ Съвременни лечебни подходи при деца с тежка форма на хемофилия “ с присъединяване на водещи експерти в региона.

По данни на асоциацията у нас пациентите с тази диагноза са към 700. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР