Днес отбелязваме Световния ден на гората. През 1972 г. в деня

...
Днес отбелязваме Световния ден на гората.
През 1972 г. в деня
Коментари Харесай

Световен ден на гората

Днес означаваме Световния ден на гората.

През 1972 година в деня на пролетното равноденствие по самодейност на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие (ноември 1971), подкрепена от Организацията на Организация на обединените нации по издръжка и земеделие се избира 21 март за Световен ден на гората, с цел да се отбрани флората и фауната.

Горите са измежду най-значимите естествени благосъстояния, с които разполагаме. Освен че са дом на стотици неповторими скотски и растителни типове, те контролират равнищата на реките и обезпечават среда за отдих и разходки. Горите също по този начин дават дървен материал за огрев за близо 90 милиона души в Европа и Северна Америка. Не на последно място те са най-големите хранилища за въглероден диоксид след океаните и играят основна роля за климата на планетата. Безразборното им изсичане води до изпускане на голямо количество въглероден диоксид в атмосферата, което способства за климатичните промени.

По случай Световния ден на горите природозащитната организация WWF припомня, че опазването им е отговорност и привилегия на всеки един от нас. Освен че ни обезпечават ресурсите, нужни за нашето оцеляване, те имат и значимо стопанско значение.

За страдание обаче, годишният размер на противозаконната сеч в България доближава 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или сред 1/4 и 1/3 от общия рандеман, което образува горист бизнес за близо 150 милиона лв. годишно.

В тази връзка WWF България предлага няколко съвета за това по какъв начин да следим за нерегламентирани сечи до момента в който се разхождаме в гората:

1. Усъмните ли се, че сечта, на която сте попаднали, е незаконна, потърсете обозначителната табела. Тя осведоми за територията, в която се прави добивът на дървесина, като демонстрира също и собствеността на гората, разрешението за сеч, датата на издаване и изпълнителя.

2. Сравнете интензивността на сечта. Съотношението на маркираните дървета по отношение на общия брой дървета в гората е значим знак за противозаконна сеч. В младата гора покритието на короните на дърветата не би трябвало да пада под 70%.

3. Проверете дали дърветата са маркирани. Знакът обозначаващ избраните за отрязване дървета е на височина 130 см върху стъблото на дървото. В основата на ствола се слага втората марка представляваща шестоъгълен щемпел, която е забележима и след отсичането.

4. Използвайте мобилния си телефон с цел да ревизирате местоположението си благодарение на неповторимата платформа за горите в България, създадена от WWF. Там ще намерите детайлна информация за гората и дали има издадено разрешително за сеч. Направете инспекция в регистъра на ИАГ за разрешително за сеч по номера на гората.

5. Ако има разминаване или подправена маркировка, подайте сигнал за евентуално нарушаване на телефон 112.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР