Днес отбелязваме Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади или Прошкина

...
Днес отбелязваме Сирни заговезни, наричан още Прошка, Поклади или Прошкина
Коментари Харесай

Неделя Сиропустна е

Днес означаваме Сирни заговезни, именуван още Прошка, Поклади или Прошкина неделя. Този празник постоянно се празнува 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни. В деня след Сирни заговезни стартират великденските пости.

Това е денят, в който Църквата приканва християните да изискат и дадат взаимно помилван и по този начин да стартират дните на Великия пост. Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни, а след него - от на следващия ден, стартира Великият или Великденският пост. Той продължава 40 дни до Възкресение Христово - Великден.

На Неделя Сиропусна се напомня Евангелското четиво: " Защото, в случай че простите на индивидите съгрешенията им, и вам ще елементарни Небесният ви Отец; в случай че ли не простите на индивидите съгрешенията им, и вашият Отец няма да елементарни съгрешенията ви " (Мат. 6:14-15).

Затова традицията изисква всеки да изиска амнистия от хората към себе си - близки и познати - за огорченията и обидите, които волно или несъзнателно им е предизвикал, както и самичък да потърси в себе си сили да елементарни на тези, които са го наранили.

По традиция на този празник младите фамилии отиват на посетители на своите родители, кръстници, по-възрастни родственици, както и при кумовете.

На вечерната софра се поставят риба, масло, яйца, мляко, сирене, всевъзможни млечни артикули, баница със сирене, праз лук или кисело зеле, без месо.

Един от най-обичаните ритуали - обичаят " амкане " или " хамкане " се прави точно след вечеря.

В неделя се палят клади и откакто прегорят, се прескачат за здраве. После към тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът се назовава и Поклади.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР