Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата

...
Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата
Коментари Харесай

2 юни - Днес отдаваме почит на Ботев

Днес означаваме Деня на Ботев и на починалите за свободата и независимостта на България. Тази година се навършват 142 години от гибелта на поета-революционер Христо Ботев.

Празникът за пръв път се отбелязва във Враца и Пловдив през 1884 година. Официално денят се отбелязва от 1901 година на връх Вола.

На 2 юни 1948 година тъкмо в 12 часа е даден първият сигнал за едноминутно безмълвие в цялата страна. От тогава всяка година на 2 юни отдаваме респект на огромния поет-революционер Христо Ботев и другите герои, дали живота си за свободата на България.

Днес в 12 часа в цялата страна сирени ще призоват за безмълвие в символ на поклонение към героите, сигналът ще продължи 2 минути.

След като на 1 юни 1876 година Ботевата чета се изтегля към връх Вола и оттова към върховете Камарата, Купена, Околчица, където в продължение на през целия ден води сражения, щабът на четата се събира по здрач, с цел да разиска по-нататъшните дейности. По време на съвещанието Христо Ботев е погубен. За негов заместител е избран Никола Войновски, след което четата потегля на югоизток. Ботевата чета води стълкновение в региона на Рашов дол, край Лютиброд. В багра умират Георги Апостолов и още 10 четници. Командваната от Никола Войновски група съумява да се изтегли към с. Зверино.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР