Днес отбелязваме 138 г. от обявяването на Съединението на Княжество

...
Днес отбелязваме 138 г. от обявяването на Съединението на Княжество
Коментари Харесай

Слово на кмета на Севлиево д-р Иван Иванов по повод 138 г. от Съединението на България

Днес означаваме 138 година от оповестяването на Съединението на Княжество България и Източна Румелия. ​

Летописите от това време описват по какъв начин във към момента неукрепналата, само че към този момент разпокъсана следосвобожденска България " пъстрата примес от полуинтелигенция и хъшове, които зоват " Бой! Бой желаеме, пердах ", родила революцията. Но както постоянно се случва в историята - с изключение на сантименталната си страна, революциите имат и прагматична.

Съединението е блестящият ореол на финала на една цяла ера - българското Възраждане, само че е и огромната болежка в сърцето на всеки българин, защото, без значение от последвалите войни, не съумяваме да възстановим изконните си етнически граници и мнозина от нас остават отвън рамките на Родината.

​Съединението и последвалите го събития водят до лавина от геополитически разногласия, в това число разкъсване на дипломатически връзки с Русия, само че самият акт на оповестяването му е най-чистият миг в цялата ни история, когато народът ни - въодушевен и към момента неоцапанот политически боричкания - възстановява своето национално достолепие, с цел да се подреди безапелационно на европейската политическа сцена.

138 година по-късно, дано сведем глави и смирено да благодарим на всички тези, загърбили персонални и публични разлики, с цел да застанат един до друг, поемайки историческата отговорност за целостта на Отечеството.

Съединението прави силата!

Честит празник!

Д-р Иван Иванов
Кмет на Община Севлиево
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР