Днес от пресцентъра на Да, България изпратиха позиция до медиите,

...
Днес от пресцентъра на Да, България изпратиха позиция до медиите,
Коментари Харесай

Общо 399 992 лева са получили Да, България от служители на Nexo

Днес от пресцентъра на " Да, България " изпратиха позиция до медиите, в която оповестяват, че след вътрешна инспекция на листата им с донори и въз основа на обществено налични данни са открили, че 15 души от техните донори са чиновници на Nexo. Общата сума, дарена от тях, е 399 992 лв.. 

" Припомняме, че партиите не могат да събират данни за служебното правно отношение на своите донори. Според нашите регистри част от тези донори са наши членове, учредители и деятели. Общо дарените суми от тези лица са в размер на: 199 999 лева за 2021 г.; 199 993 лева за 2022 година ", обявиха от пресцентъра на Да, България. 

През календарната 2021 година броят на даренията, постъпили към ДаБГ, са 3167 - на обща стойност 2 690 870.70 лева

От пресцентъра на партията прецизират, че това включва както банкови сметки на локални организации, по този начин и други финансови принадлежности (PayPal, ePay, Stripe), в това число дарения в брой, и такива, постъпили по нарочните банкови сметки, основани за съответните предизборни акции на коалиция " Демократична България " за парламентарните избори, извършени на 4 април 2021 година, 11 юли 2021 година и 14 ноември 2021 година, където ДаБГ, като юридическо лице, е титуляр.

През 2021 година са постъпили 10 дарения от юридически лица на стойност 35 260 лева, като всички дарения, постъпили след влизането в действие на
27.04.2021 година на възбраната за приемане на дарения от юридически лица, са възобновени в цялостен размер.

През календарната 2022 година броят на даренията, постъпили по всички сметки с титуляр ДаБГ, са 1273 - обща стойност 1 111 788.62 лева

" През посочения интервал бяха извършени невиждани четири предизборни акции за парламентарни избори. Горепосочените суми са изхарчени напълно за финансиране на тези акции и всеки разход е съответно и писмено регистриран според условието на закона. Общо за двете години въпросните дарения съставляват 10.52% от всички привлечени средства за акциите ", пишат от прецентъра и прецизират, че всички законови условия за даренията са спазени прецизно.

Контролната комисия на Да,БГ е сезирана да оцени всички обстоятелства и условия, свързани с горепосочените дарения, с оглед тяхната правомерност и и сходство с устава и правилата на партията, акцентират от ДаБГ. 

" Демократична България " ще поддържа предлагането на ГЕРБ за основаване на Временна парламентарна комисия по тематиката и ще предложи тя да завърши с решения за възстановяване на разпоредбите за общественото финансиране и отчетност на политическите партии, оповестиха още от пресцентъра на Да, България. 
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР