Днес от космодрума Сохе в Северна Корея излетя ракетата “Ънха

...
Днес от космодрума Сохе в Северна Корея излетя ракетата “Ънха
Коментари Харесай

Северна Корея успешно изстреля спътник в орбита

Днес от космодрума Сохе в Северна Корея излетя ракетата “Ънха ” с изкуствения сателит “Кванмьонсон 4 ”.

Севернокорейските медии неотложно оповестиха изстрелването като сполучливо и разгласиха видео от старта. Тъй като знаем, че предходни пъти локалните държавни организации послъгаха за триумфа на предходните задачи, изчакахме без значение удостоверение. И към този момент има такова – проследяващи данни от Джойнт Спейс Оперейшънс Център демонстрират, че ракетата наред е извела в орбита сателит, с параметри на орбитата: перигей 466 километра, разцвет 501 километра и инклинация 97.5 градуса.

Това е второто следващо сполучливо севернокорейско изстрелване след 2012 година, когато през декември ракета “Ънха ” изведе сателит в орбита. Тогава спътникът дефектира скоро след старта.

Досега нямаме информация дали новият сателит е функционален и излъчва радиосигнали. Това ще се удостовери най-рано след няколко часа.

Излитащата ракета бе проследена без значение от Япония, Южна Корея и Съединени американски щати. Американското разузнаване, оповестява уебсайтът Spaceflight 101, е употребило галактически основаната инфрачервена система в геостационарна орбита, която може да наблюдава изстрелваните ракети въз основата на инфрачервеното излъчване и по този начин те се наблюдават през целия път до орбита. Изглежда, че тази нощ американското разузнаване е имало безсънни часове. Севернокорейското изстрелване е станало в към 02:30 ч. българско време. Броени минути преди този момент от съветския космодрум “Плесецк ” пък е изхвърчала ракета “Союз ”, която по-късно сполучливо е въвела в орбита сателит за навигационната система ГЛОНАСС.

Кадри, публикувани от севернокорейските медии демонстрират, че на борда на ракетата е имало и камера, която ни демонстрира аспект от космоса:

Credit: KCTV

Първоначалните данни от разузнаването на Южна Корея пък доведоха до изявления в медиите, че севернокорейският старт през днешния ден е приключил с неуспех. По-късно те се коригираха и също потвърдиха сполучливото нахлуване в орбита. Тези първични данни очевидно са били плод на разкритието, че първата степен на ракетата се е разпаднала на голям брой дребни части. Вероятно след сполучливия свършек на полета северкорейците съзнателно са взривили отломките от ракетата с детонатор, с цел да не попаднат в ръцете на японското или южнокорейското разузнаване. При предходното изстрелване през 2012 година Южна Корея съумя да вземе падналата първа степен на ракета съвсем в недокоснат тип от морето.

Изстрелването през днешния ден бе наказано в интернационалната общественост, тъй като се смята като опит на Северна Корея да развива технологията си за балистични ракети. И в действителност, моторите на галактическата ракета “Ънха ” са вид на руските мотори за ракети “Скъд ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР