Днес от 17:00 часа в залата на Възрожденското училище в

...
Днес от 17:00 часа в залата на Възрожденското училище в
Коментари Харесай

140 години от рождението на д-р Георги Ефремов отбелязваме днес

Днес от 17:00 часа в залата на Възрожденското учебно заведение в град Кюстендил ще бъдат маркирани 140 години от рождението на лекаря, публициста, общественика доктор Георги Ефремов.
Събитието се провежда оа Община Кюстендил и РИМ " Акад. Йордан Иванов ", Кюстендил и е част от програмата за отбелязване на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста, която се организира под патронажа на Президента на Р България.

Георги Ефремов е роден в Кюстендил на 30 март 1883 година През 1910 година приключва медицина в Чикаго и след практикуването на хирургическата си компетентност в Кюстендилската болница става шеф и завеждащ хирургическото поделение в нея. Редактира и издава в. „ Добро здраве “, прибавка към „ Нов живот “. Автор е на 9 брошури на здравна тема. Превежда профилирана литература от британски и съветски език.Като кмет на градаза интервала от 15 ноември 1942 година до 9 септември 1944 година прави редица благоустройствени дейности по възстановяване на хигиената в него, водоснабдяването и уличната радиофикация.През март 1943 година се включва в събитията по спасяването на българските евреи.Заедно с околийския шеф Любен Милтенов осведоми представители на локалната еврейска общественост за готвената депортация, за чието образуване от Комисарството по еврейските въпроси в Кюстендил е изпратен Борислав Тасев. Последният недоволства за навреме издадената загадка и поставя старания, само че среща съпротивата на локалната околийска и общинска власт.

Из писмо на кмета на Кюстендил доктор Георги Ефремов до ръководителя на Читалище „ Братство ” от 24 юни 1943 година: „ Общината ремонтира джамията „ Ахмед бей ” и я приготвя за музей. Понеже общината няма обособен материал за музей, молим Ви да наредите, дето съхраняваните материали в читалищния музей да бъдат пренесени и подредени в новия музей, под управлението на ръководителя на Вашия музей. Така градът ни ще се снабди с едно културно благосъстояние. " На 10 февруари 1944 година последниятуредник на Читалищния музей Георги Сотиров предава сбирката на Археологически музей „ Пауталия ” при Читалище „ Братство ” на Община Кюстендил. На 6 август 1944 година, по един извънредно церемониален метод е открит Градския археологически музей с живописен отдел /картинна галерия/, в който са експонирани сбирките на Читалищния музей и близо 60 картини на Владимир Димитров –Майстора и на други кюстендилски художници.

На 9 септември 1944 година доктор Георги Ефремов е уволнен от новата отечественофронтовска власт и се отдава на журналистика. Умира на 24 октомври 1964 година Същата година е почетен със званието „ заслужил доктор “, а през 1997 година със званието „ Почетен жител на Кюстендил ”.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР