Днес от 15:00 министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей

...
Днес от 15:00 министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей
Коментари Харесай

Георги Гвоздейков и Андрей Цеков ще извършат инспекция на автомагистрала “Европа”

Днес от 15:00 министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков, министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков и ръководителят на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура ” (АПИ) инж. Ясен Йорданов ще инспектират построения 14,5-километров сектор от автомагистрала “Европа ” от Калотина до Драгоман, оповестиха от Министерството на районното развиване и благоустройство (МРРБ).

Обединение “СТРАБАГ БПА ” е реализатор на построяването на правата от Калотина до Драгоман. В обединяването са включени компаниите “Щрабаг ” ЕАД, “Страбаг Сп. з.о.о., Полша ” и “Битумина ГмбХ-България ” ЕООД, съобщи Българска телеграфна агенция.

Компанията ще продължи строителството на идващия сектор макар компликациите зародили след отчуждаването на земи и след диалозите с районният министър тогава Иван Шишков. Строителството на идващият сектор ще продължи откакто бъде публикуван акт 15.

Размерът на цената на контракта на Обединение “СТРАБАГ БПА ” ДЗЗД доближава 165 милиона лв. с налог добавена стойност (ДДС). Строителният контрол е сбъднат от ДЗЗД “НАДЗОР КАЛОТИНА – СОП ”, с участници “Трансконсулт-БГ ” ООД и “Пътинвест-инженеринг ” АД. Размерът на техният контракт е 3 708 600 лв. с Данък добавена стойност, прецизират от Министерство на регионалното развитие.

Акт 15 на правата е подписан от назначената комисия от АПИ и след приемането на обекта от възложителя следва назначението на Държавна приемателна комисия за издаването на Акт 16 и разрешението за прилагане от Дирекция за народен строителен надзор (ДНСК).

Механизма за свързване на Европа на Европейския съюз и републикански бюджет съфинансира планът “Модернизация на път I-8 “Калотина – Софийски околовръстен път ” от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка ”, прецизират от Министерство на регионалното развитие. Оттам изясняват още, че правата е с две ленти за придвижване и една лента за спешно прекъсване в двете направления с общ габарит 25,5 м, като се изключи сектора от 3-ти до 4-ти км, който е без спешна лента и общ габарит 20,5 м.

Завършено е построяването на железопътен надлез и седем селскостапански надлези и подлези, надлез за диви и други пътни уреди. Достъп с обитаемоте край сектора места обезпечават нови четири пътни възела – “Калотина ”, “Турмашка махала ”, “Драгоман – Запад ” и “Драгоман – Изток ”. По целия сектор са построени укрепителни стени. Изппълнена е промяна на коритото на река Ежовица, като в права от 600 м новоизграденото пътно платно покрива реката, написа в известието на Министерство на регионалното развитие.

През февруари 2020 година е почнало реконструирането на сектора. Не е спирано придвижването по първокласния път I-8 Калотина-София по време на строителните работи. Участъкът от км 4+420 до км 6+100 е въведен в употреба на 13 април 2023 година

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР