Днес Окръжна прокуратура – Враца проведе годишно отчетно събрание, на

...
Днес Окръжна прокуратура – Враца проведе годишно отчетно събрание, на
Коментари Харесай

Прокуратурата във Враца отчете повече арестувани и осъдени през 2023 г.

Днес Окръжна прокуратура – Враца организира годишно отчетно заседание, на което показа резултатите от работата за миналата 2023 година На събитието участваха представители на Върховна прокуратура, Апелативна прокуратура - София, Окръжен съд Враца,  Административен съд – Враца, ОД на Министерство на вътрешните работи -  Враца и Търговско дружество ДАНС - Враца.
През 2023 година, в Окръжна прокуратура - Враца и Районна прокуратура – Враца, е работено по общо 7792 преписки по следствен контрол, от които 7454 са новообразувани, като делът на решените по отношение на следените преписки продължава да се резервира трайно висок – 97,3% за 2023 година, при 96,1% за 2022 година и 97,1% за 2021 година  
Положителен факт в работата през миналата година, който следва да се означи, е че в региона на Окръжна прокуратура гр. Враца през отчетния интервал са следени 21 преписки, формирани след самосезиране на прокуратурата, като 3 от тях са решени с формиране на досъдебно произвеждане, което сочи за позитивна наклонност за нарастване от предходния регистриран интервал. Касае се главно за сезиране от средствата за всеобщо осведомление по наболели проблеми в региона.   
Друг позитивен факт за отчетния интервал е повишения брой на настояванията за взимане мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ спрямо предходните интервали. От общия брой импортирани претенции са почетени 72, което съставлява 92% и е доста добър индикатор за обосноваността на отправените претенции до съда от страна на прокурорите.  
През отчетния интервал се следи лек спад в броя на следените каузи на произвеждане спрямо миналата година. Техният брой през 2023 година е 4218 бр. Следва да се означи, че се резервира високия % бързи производства от новообразуваните каузи (19,1%), с което значително се форсира приключването на наказателното произвеждане.
Общият брой импортирани в съда прокурорски актове е 1066. На съд са предадени общо 1121 обвинени лица. Осъдителните и санкционни решения съставляват 96,9% от общия брой решения на съда по импортираните прокурорски актове, при 95,1% за 2022г., т.е. на едно доста положително равнище и е индикатор за дейно упражняваната функционалност на управление и надзор от страна на прокурорите в хода на провежданите досъдебни производства, а също по този начин и за ефикасното отстояване на обвинителната теза в правосъдната фаза на процеса. 
Осъдените/санкционираните лица са 1068, което е 98,7% от всички лица с постановени правосъдни актове през годината. За 2023 година от общо наказаните и глобени с влезнал в действие правосъден акт лица за окръг Враца – 1086 бр., оправданите лица са едвам 14 бр., което съставлява условен дял от 1,28%.
През 2023г., в прокуратурите в района са получени за привеждане в осъществяване влезнали в действие правосъдни актове – присъди, съглашения и избрания с постановени санкции по Наказателен кодекс – общо 598 акта /при 637 за 2022г. и 595 акта за 2021г./
Запазва се високият % на приведените за осъществяване присъди – 97.8% за целия интервал.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР