Днес официално приключи българското председателство на Съвета на Европейския съюз

...
Днес официално приключи българското председателство на Съвета на Европейския съюз
Коментари Харесай

България предаде европейската щафета на Австрия днес в Атина

Днес публично завърши българското председателство на Съвета на Европейския съюз в Атина. Събитието се организира в постройката на Еропейския парламент в Атина.

В наличието на представители на европейския парламент господин Антонакопулос, Европейската комисия господин Маркопулиотис, гръцки депутати и медии бе изработен къс доклад за активността на българското председателството през изтеклите 6 месеца от краткотрайно ръководещия Посолството господин Веселин Иванов.

„През тези шест месеца се реализира доста. България дефинира четири съществени целта за своето председателство и реализира прогрес във всички области. Без подозрение главният триумф бе вероятността на Европейски Съюз за страните от Западните Балкани за гарантиране на мир, непоклатимост и разцвет. България постави големи старания, с цел да трансформира европейската вероятност на страните от Западните Балкани в приоритет в дневния ред на Европейски Съюз.

Беше реализирано единодушие, за финансова поддръжка за спомагателни 11 транспортни плана с висок приоритет (пътни, железопътни, пристанищни), вложения в района и удвояване на финансирането за програмата „Еразъм +“. На 26 юни Съветът по общи въпроси реагира позитивно по отношение на напредъка, реализиран от Скопие и Тирана, а през юни 2019 година ще бъде даден старт за започване на договаряния за присъединение на двете страни. През последните месеци станахме очевидци на забележителни промени: Договорът за другарство, добросъседство и съдействие сред София и Скопие, които дадоха позитивен образец за окончателното съглашение и споразумяване на въпроса за името сред Гърция и БЮРМ. Но най-важното е общото схващане, че инерцията би трябвало да продължи.

Ние приветстваме обстоятелството, че Австрия е определила стабилността в Европа, обсъждана от вероятността на Европейски Съюз за Западните Балкани / Югоизточна Европа, преди всичко в предпочитаната си стратегия.

България постави старания да бъде балансиращ фактор на срещата във Варна сред водачите на Европейски Съюз и Турция като спомогна за възобновяване на разговора с Турция. Сътрудничеството със прилежащите ни страни е от главно значение за сигурността и стабилността на Европа“, съобщи в речта си посланик Иванов.

Изказани бяха благодарности от присъстващите за сполучливото председателство на България през миналите шест месеца.

Председателството на ротационен принцип през днешния ден бе поето от посланика на Австрия в Атина госпожа Андреа Бьом.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР