Днес ние, членовете на Европейската комисия по граждански свободи, правосъдие

...
Днес ние, членовете на Европейската комисия по граждански свободи, правосъдие
Коментари Харесай

Евродепутатът Рамона Стругариу: Резолюцията на LIBE за България отива в ЕК. Няма да има компромис

Днес ние, членовете на Европейската комисия по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBE), гласувахме в поддръжка на Резолюцията за върховенството на закона и главните права в България. Като докладчик в сянка по тази тематика се уверих, че окончателният вид на текста, за който доста способствах и договарях с останалите политически групи, предава ясно и мощно обръщение на българските управляващи - господство на закона и човешки права не подлежат на коментар. Никакъв компромис не може да бъде признат по-късно.
Това написа румънският евродепутат Рамона Стругария след вчерашното гласоподаване на резолюцията за България, която отива в Европейската комисия. Ето какво още написа Стругариу, която стана известна в България първо с острите си въпроси към Иван Гешев, а по-късно и с рецензиите към България за неспазването на върховенството на закона и корупцията:

Мирните демонстрации са фундаментално право в България, както са във всяка демократична страна. Изявлението на LIBE е ясно - призоваваме за подобаващи следствия за корупция, пране на пари и корист с изказвания за средства, за самостоятелни и ефикасни институции, за недискриминация. Подкрепяме правото на българските жители на кротичък митинг и призоваваме управляващите да подсигуряват цялостно, транспарантно, независимо и дейно следствие на насилствените дейности на полицията против хората - това, което намираме за недопустимо.

Ние сме ангажирани напълно да подкрепим тази резолюция по време на пленарната сесия идната седмица.

Гласувах през днешния ден, в Комисията по LIBE, в поддръжка на резолюцията за върховенството на закона и главните права в България, за която бях избран за докладчик от групата Renew Europe

Резолюцията мина, а идната седмица гласуването ще последва в пленарна зала.

Окончателният текст на резолюцията, за която способствах доста и преговарях с другите политически групи, е всесилен и изпраща ясно обръщение до управляващите на София.

Сред главните детайли на резолюцията:

* Намираме за тревожното утежняване на правилата на върховенството на закона, демокрацията и главните права, в това число независимостта на правосъдната система, разделянето на пълномощията в страната, битката против корупцията и свободата на печата;

* Призоваваме управляващите на България да съблюдават полезностите, правата и свободите, регистрирани в член 2 от Договора за Европейския съюз и в Хартата на главните права на ЕС;

* Ммолим софийските управляващи да подхващат конституционната промяна, която се приготвя единствено след огромни транспарантни съвещания с гражданското общество и интернационалните организации, които могат да предложат механически експертизи в това отношение;

* Отчитаме опита на българския парламент да промени изборното законодателство по-малко от 7 месеца преди парламентарните избори;

* Изразяваме загрижеността си за нарасналото утежняване на свободата на печата и многократните опити на управляващите да предотвратят достъп до публицисти до държавни институции.

* Молим управляващите в България да решат всички сигнали, регистрирани от публицисти в платформата на Съвета на Европа и да вземат всички нужни ограничения, с цел да подсигуряват, че тяхната физическа и морална целокупност няма да бъде засегната по никакъв метод.

* Изразяваме загрижеността си от неефективността на битката с корупцията, прането на пари и измамите на високо равнище и желаеме ефикасни и самостоятелни следствия (включително от страната на файловете, ориентирани към свадите с " Апартамент гейт ", " Къщи за тъщи " и " Танкер Гейт " ′).

* Изразяваме поддръжката си за мирните протестиращи и изрично осъждаме злоупотребата на реда против тях. Държавните институции би трябвало да проверяват тези актове на принуждение и да държат отговорните виновни. Правото на кротичък митинг е главно право;

* Молим управляващите в България да сътрудничат на Европейската комисия и да спрат едностранното приемане на всяка промяна, която може да заплаши независимостта на правораздаването или разделянето на пълномощията в страната. Също по този начин поискахме от Европейската комисия да не се подвига Механизма за съдействие и инспекция (MCV) за България, до момента в който няма да има повече доказани съмнения за намаляване на демокрацията и върховенството на закона и до момента в който не имаме също толкоз ефикасен механизъм за мониторинг за всички държави-членки.

* В същото време Европейската комисия би трябвало да употребява инструментите, с които разполага, интензивно и изрично - процедурите за проваляне, бюджетните принадлежности, с цел да избегне нарушаванията на Договорите.

Пълният текст на резолюцията може да се съветва тук: https://bit.ly/34dWfOv

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР