Днес най- възрастният пловдивски адвокат Димитър Будаков отбеляза 90-годишния си

...
Днес най- възрастният пловдивски адвокат Димитър Будаков отбеляза 90-годишния си
Коментари Харесай

Адвокат Будаков посрещна 90-годишен юбилей, продължава да е активен в съда

Днес най- възрастният пловдивски юрист Димитър Будаков означи 90-годишния си празник. Колегите му от Адвокатска гилдия - Пловдив го изненадаха със особено празненство и дарове. Пожелаха му още дълги години да е в правосъдната зала и доста извоювани каузи. 
Прочетете още
Димитър Будаков е и един от най- възрастните практикуващи юристи в България. Активният му професионален път съответствува с половината от историята на колегията. Роден в семейство на занаятчии, той избира правото за свое предопределение и като трамплин за една шеметна кариера. И фактически потегля по пътя на триумфа.

Будаков е единствено на 26 години, одеве приключил Софийския университет с отличие, когато е назначен за началник на пловдивското разследване. Създава напълно нов екип от адвокати, които работят по закононарушенията в Пловдив и региона. Но ентусиазмът му бързо е посърнал, откакто арестува хора, близки до Българска комунистическа партия.  Той е уволнен и стартира работа като юрист. След това става ръководител на съда в Мадан, а два години по-късно отво се връща зад адвокатската банка. През 1985 година той и ръководителят на Адвокатския съвет са задържани и остават близо 3 месеца зад решетките. Будаков към този момент е влезнал в описите на Държавна сигурност като „ негативно събитие ” в развитото социалистическо общество. Процесът против двамата продължава 5 години и най-после са оправдани.

След 10 ноември Будаков продължава да бъде бранител по десетки наказателни и цивилен каузи. Когато пази подсъдимия, обвинителите го считат за един от рисковите съперници. Признава, че от живота му могат да се напишат няколко романа, само че няма време за тях защото има доста каузи, за които би трябвало да се готви.    

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР