Днес най-много плантации се намират в Югоизточна Европа и Азия.

...
Днес най-много плантации се намират в Югоизточна Европа и Азия.
Коментари Харесай

Годжи бери за здраве!

Днес най-вече плантации се намират в Югоизточна Европа и Азия. В Китай тези дребни червеникави плодчета са известни като храната на столетниците.

Годжи бери е прочут и под наименованието лиций и мерджан и е измежду обичаните храни на Мадона, Стинг, Мик Джагър и Кайли Миноуг.

Плодовете на годжи бери се характеризират със блудкав усет, а фината им конструкция разрешава да се берат единствено ръчно. Най-добре е да се употребяват пресни, само че заради деликатността и дребния си период на валидност в свежо положение, годжи бери се сушат (по-често на слънце) или се подлагат на механична дехидратация благодарение на топлинни потоци.

Освен да се ядат сурови, плодовете на годжи бери се одобряват под формата на сок и даже вино, запарват се като чай или се подготвят като смес. Можете да комбинирате годжи бери с мюсли, овесени ядки, кисело мляко, супи, салати, сладкиши, кремове, бисквити или десерти от грис.

Препоръчителната дневна доза годжи бери е към 30 г (не е подобаващ плод за деца под 5 години). С това минимално количество обаче нашият организъм си набира повече витамин С от портокалите, повече бетакаротин от морковите и повече желязо от порция алено месо.

В състава на годжи бери влизат много витамини от група В, витамин А, антиоксиданти, полизахариди, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен и никакъв холестерол. В 100 г плод се съдържат 82 калории.

* Изпитана тонизираща напитка се получава при запарване на 1 чаена лъжичка годжи бери с чаша гореща вода в продължение на половин час. Извлекът се изпива в границите на деня на две-три равни порции.

В комерсиалната мрежа у нас можете да откриете годжи бери най-често в изсушен тип. Това антично растение оказва помощ за опазване на младия тип на кожата, работи превантивно против сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни проблеми, укрепва имунната система, усъвършенства метаболизма и зрението, намалява целулита, пречиства организма от отрови и е подобаваща храна при астма, диабет, язва, високо кръвно налягане, редица алергии, отмалялост, бодърствуване, изнемощялост, звук в ушите и други

Типичен за китайската обичайната медицина е чаят, който се подготвя от листата на растението и от кората на корените му. Той има свойството да потиска действието на патогенните бактерии и гъбички, а нови проучвания демонстрират, че постоянната консумация на годжи бери може да увеличи мъжкото либидо.

Съществуват и известни опасности при потреблението на годжи бери. Ако сте чувствителни към растения от семейство Картофови, в които влизат картофи, домати, пиперки, е по-добре да избягвате яденето тези плодчета. Ако сте предразположени към диария, газове, отичане на стомаха или моментното ви положение е такова, също не е целесъобразно да приемате плодове от лиций.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР