Днес Националният съвет за хора с увреждания ще обсъди проект

...
Днес Националният съвет за хора с увреждания ще обсъди проект
Коментари Харесай

Държавата ще финансира преустройството на жилищни сгради за хора с увреждания

Днес Националният съвет за хора с увреждания ще разиска план за стратегия, по която притежатели на жилищни здания ще получат финансова помощ да инсталират рампи и асансьори за хора с увреждания. Ако тя бъде призната, ще проработи в близко бъдеще, заяви в изявление за Би Ти Ви министърът на труда и обществената политика Бисер Петков.

На подкрепяне ще имат право живеещите в здания, в които има притежатели с над 90% загуба на работоспособност. Започваме с физическите и юридическите лица по Закона за ръководство на етажната благосъстоятелност, посочи министърът, който акцентира, че това се прави за пръв път. Идеята е жилищните кооперации да аплайват с капиталови планове за строително-монтажни работи за платформи и асансьори. Друг съставен елемент от програмата пък ще покрива разноските на хората с увреждания за пригаждане на колите им.

Общата стойност на едно планово предложение може да бъде сред 12 хиляди и 100 хиляди лева с Данък добавена стойност съгласно оповестените за публично разискване документи.

Петков подсети, че на 13 август изтича срокът, в който работодателите могат да аплайват о финансиране на преоборудването на работните места за достъп на хора с увреждания. За тази година бюджетът за тях е 4.4 млн. лева

Петков заяви, че след измененията в нормативната уредба 124 хиляди души с увреждания са минали самостоятелна оценка на потребностите си, а 9500 са декларирали нужда от персонална помощ. Имащите право на персонална помощ за първите 2 година по закона са към 80 хиляди души, а към 24 хиляди употребяват услуга персонален обществен помощник, сподели министърът. Той предложи на непреминалите самостоятелна оценка да го създадат до края на годината, с цел да продължат да употребяват услугата и следващата година по новите правила.

Министърът напомни, че с измененията в законодателството хората сами ще вземат решение дали да получават парична поддръжка или услугата " персонален помощник " като вземат участие във финансирането. Лични асистенти могат да са хора от фамилния кръг на индивида с увреждане, да са пенсионери или да работят на трудов контракт другаде. Единственото ограничаване е да не са осъждани за съзнателно закононарушение или за домашно принуждение и да не са под забраняване.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР