Днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) навършва 25 години. По първоначален

...
Днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) навършва 25 години. По първоначален
Коментари Харесай

НЗОК навърши четвърт век

Днес Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) навършва 25 години. По първичен план главната задача на НЗОК е да пази правата на здравноосигурените жители в България, като ръководи събраните средства за здравно обезпечаване и заплаща употребяваните от тях медицински действия и медикаменти.

В началото Здравната каса беше замислена и осъществена като публичен здравен фонд. Сега работещите в нея са държавни чиновници, а шефът й, който преди години се избираше с конкурс, в този момент се назначава от Народното събрание.

НЗОК е основана от доктор Илко Семерджиев и екипа му. През годините шефове и шефове на Здравната каса са били още доктор Бойко Пенков, доцент Никола Василев, проф. Генчо Начев, Надежда Генева, доктор Димитър Петров, доктор Иван Букарев, доктор Румяна Тодорова, инж. Александър Огнянов, Жени Начева, доктор Нели Нешева, доцент Мариана Василева, доктор Пламен Цеков, доктор Глинка Комитов, проф. Камен Плочев, доктор Дечо Дечев, проф. Петко Салчев. Настоящият шеф на фонда е Станимир Михайлов.

Днес с Касата работят над 3000 общопрактикуващи лекари, над 10 000 експерти в извънболничната здравна помощ, както и над 6000 лекари по дентална медицина. Договор с 28-те районни структури на НЗОК – районните здравноосигурителни каси (РЗОК), имат над 2000 аптеки на територията на цялата страна, както и над 300 лечебни заведения за болнична здравна помощ. Самостоятелните лаборатории, които работят с Касата пък са над 200.

От основаването на Касата до през днешния ден бюджетът й нараства всяка година, като една от основните аргументи за това е увеличението на дейностите, заплащани от фонда. Първият бюджет на НЗОК, включващ здравноосигурителни заплащания, е малко над 257 млн. лева Бюджетът на НЗОК за 2024 година е 8 168 353 100 лева

Първият независим лекарствен лист включва 304 интернационалните непатентни наименования (INN). Днес НЗОК заплаща над 600 интернационалните непатентни наименования (INN) с близо 2000 лекарствени позиции.

За рожден ден на институцията е определена датата 15 март, оповестена през 1985 година от Общото заседание на Организацията на обединените народи за Световен ден за отбрана на потребителите.

За първи път празникът е маркиран на 15 март 1983 година, в чест на годишнина от тирада на американския президент Джон Ф. Кенеди, който на 15 март 1963 година афишира пред Сената концепцията за Закон за отбрана на потребителите. Кенеди показва четирите съществени права на потребителя: правото на безопасност; правото на информация; правото на избор; правото да бъдеш чут.

Впоследствие са добавени още четири: правото да бъдат задоволени главните потребности; правото на обезщетение; правото на образование; правото на здравословна околна среда. Именно тези осем права са залегнали в Правилата за отбрана на потребителите, признати от Организация на обединените нации.

В България датата се празнува от 1991 година.

Честит рожден ден, НЗОК!

На фотографията: екипът, основал Здравната каса у нас
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР