Днес Народното събрание избра Зорница Русинова за председател на Икономическия

...
Днес Народното събрание избра Зорница Русинова за председател на Икономическия
Коментари Харесай

Зорница Русинова в ексклузивно интервю за БЛИЦ след избора й за председател на Икономическия и социален съвет

Днес Народното събрание избра Зорница Русинова за ръководител на Икономическия и обществен съвет.

В първото си изявление като ръководител на ИСС, което даде пред Агенция БЛИЦ, тя описа за провокациите и целите си.


- Г-жо Русинова, през днешния ден в Народното събрание Ви гласоподава доверие да оглавите Икономическия и обществен съвет (ИСС ). Вероятно сте си направила равносметка за годините в Министерството на труда и обществената политика. Кои бяха най-големите провокации, пред които се изправихте и какви уроци научихте?

- Аз благодаря на националния парламент за доверието, което беше гласувано към мен. Доста дълги години в Министерството на труда и обществената политика, занимавайки се с разнородни аспекти на дейностите, които има в министерството, съумях да натрупам доста опит.

Тези съвсем 14 години ми дадоха опция добре да опозная и националното, и европейското законодателство в региона на обществената сфера.

Един от сериозните уроци, които научих, е, че е добре да бъдат чути всички и освен да ги чуем, а добре да вникваме в това от какво имат потребност хората и по най-справедливия метод да се опитаме да намерим салдото.

Защо споделям това? Защото в обществената сфера не би трябвало да има опълчване на групи, което е най-голямото предизвикателство.

Най-често срещаното опълчване е сред работодатели и синдикати, да вземем за пример. Намирането на салдото е едно от най-големите провокации и в публичната, и в обществената сфера.

- Има ли нещо, което желаете да се промени в работата на ИСС?

- Икономическият и обществен съвет е един от най-старите в Европа. В България законът за основаването му е признат през 2003 година, само че бих споделила, че могат да се подхващат още много стъпки той да има действителната роля на мост сред гражданското общество и законодателната и изпълнителната власт.

Това, което липсва, е по-ясна законодателна самодейност на обвързване на мненията, които могат да създадат трите групи, които членуват в ИСС – гражданската квота, работодатели и синдикати.

Тепърва следва да бъде образуван нов състав на ИСС. Тук е мястото да кажа, че моята упоритост е да има бистрота в избора на членовете. В Кодекса на труда ясно са регламентирани изискванията за обществено партньорство.

Това, което ни следва, е по-голяма бистрота в избора на членовете, които ще съставляват гражданското общество, по-ясен проект за всяка една година, както и по-сериозна отчетност освен към институциите, с които си партнира ИСС, само че и към жителите. Необходима е доста по-голяма социална чуваемост на мненията, които се издават.

Големите преимущества на ИСС са свързани освен с това, че в него са включени трите съществени групи от обществото ни, които могат да имат принос, само че и че в него могат да членуват специалисти, потвърдили с годините опита си във всяка една от сферите на живота ни – стопанска система, околна среда, обучение, женските тематики за мен също са извънредно предпочитани. Становищата, които излизат от ИСС, биха могли да бъдат в действителност потребни на изпълнителната и законодателната власт.

- Организационните въпроси, които засегнахте, по кое време се чака да бъдат осъществени?

- По закон в 15-дневен период след встъпване на ръководителя на ИСС би трябвало да се насочат предложения към трите групи и по-късно да се оформи съставът на Съвета. В началото на идната година ще стартират първите пленарни съвещания, ще бъде изработен график на мненията.

- През последните месеци тематика №1 пред обществото ни е COVID-19. По какъв метод ИСС може да се впише в разрешаването на провокациите, пред които сме изправени?

- Предизвикателствата ни към COVID-19 са големи. Едното от нещата, от които се нуждае обществото ни, е освен дисциплинираност, единодушие и метод, по който държавният и публичен запас може заслужено да се разпредели сред хората, само че и да мислим няколко хода напред.

Справянето с непосредствената здравна и обществена рецесия са първите стъпки, само че оттова нататък предстоят доста съществени провокации и пред стопанската система, и пред обществото ни, с цел да се оправим със социално-икономическата рецесия, която идва след COVID-19.

Тук виждам ролята на ИСС интензивно да работи с държавното управление, с Народното събрание, с президентството, с всички политически партии, с цел да може да показва мнението на жителите. Следващите месеци ще бъдат извънредно основни за това по какъв начин ще се развива страната ни.

- Имате ли изясненост коя ще бъде първата тематика, по която ще се опитате да бъдете посредник сред гражданските организации и институциите?

- Може би първата тематика ще бъде обвързвана с минималната работна заплата. Определено за мен акцент и в работата ми в МТСП, и като политик, и като специалист постоянно е била тематиката какво би трябвало по-добре да се направи за работещите дами в България. Това ще продължи да бъде един от акцентите в работата ми в ИСС.

Вярвам, че с приноса на работодателите, на синдикалните и на гражданските организации, които работят в тази тенденция, ще можем да дадем проект от съответни ограничения, които да бъдат признати от Народното събрание и от изпълнителната власт.

- Кои акценти от дневния ред на Европейски Съюз сега са най-важни, съгласно Вас?

Виждам доста по-сериозна роля на ИСС при образуване на европейските позиции. Има основни тематики от европейския дневен ред, които считам, че би трябвало да бъдат наранени.

Със сигурност е добре да има доста по-сериозно публично разгласяване и доста по-ясна позиция на страната ни във връзка с предлагането на Европейска комисия за единна минимална работна заплата. През идната година следва да бъде направено съответно предложение за Детската гаранция.

Предстои да забележим какви ще бъдат следствията за страната ни от Зелената договорка и какво ние под Национален проект за зеления преход можем да създадем. Предстои да се завърши Планът за възобновяване и резистентност.

Много по-сериозно виждам ролята на ИСС при образуването на идващите пакети, които касаят финансирането от страна на Европейски Съюз и по-специално Фонда за обективен преход, Плана за възобновяване и резистентност – принадлежности, които надвишават чисто кохезионната политика и по-скоро служат за възобновяване на стопанската система и на страната ни.

Коя е Зорница Русинова?

В интервала май 2016-януари 2017 година Зорница Русинова е министър на труда и обществената политика.

Три пъти е заемала поста зам.-министър в МТСП. Тя има дълготраен опит в ръководството на стратегии и планове, насъбран в Програмата на Организация на обединените нации за развиване, Американската организация за интернационално развиване и Българо-швейцарска стратегия за съдействие.

По обучение е магистър по „ Международни стопански връзки “. Притежава магистърска степен и по „ Българска лингвистика “ и „ Английска лингвистика “. Владее британски и съветски език.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР