Днес над 120 държави по света отбелязват за 15-а поредна

...
Днес над 120 държави по света отбелязват за 15-а поредна
Коментари Харесай

Колко е важна медийната грамотност на децата за безопасността им в интернет

Днес над 120 страни по света означават за 15-а поредна година интернационалния Ден за безвреден интернет. Целта на Европейската комисия, станала към този момент световна, е да се обединят институции, организации, бизнес и гражданско общество и посредством разнообразни начинания и акции да се заостри вниманието към нуждата да се поставят още повече общи старания за превръщането на цифровия свят в по-безопасна и потребна за развиването на децата среда .

За постигането на тази цел основно значение има развиването от най-ранна възраст на дигитално-медийна просветеност и умения у децата . За развиването на тези умения би трябвало да оказват помощ възрастните – фамилиите и просветителните институции. В България днешният ден е с фокус върху

Децата и медийната просветеност

Тази цел сплоти 14 български организации в Коалиция за медийна просветеност . Заедно с Центъра за безвреден интернет те са подготвили разнообразни акции и начинания в границите на Дните на медийната просветеност, които ще продължат до 17 март.

Една от основните начинания е национална акция по учебните заведения, ориентирана както към учениците, по този начин и към техните родители. За задачата Националният център за безвреден интернет създаде презентации и проекти за занятия с възпитаници от начален и междинен стадий на образованието.

За да се притегли вниманието и присъединяване на родителите в развиването на цифрови и медийни умения у децата, се предлага и проект за среща за полемика с родителите , също с приложена презентация и покана за присъединяване в срещата.

Днес по традиция ще се състои и награждаването на най-хубавите действия, извършени от подготвени през 2017 година от Центъра за безвреден интернет киберскаути. Наградените тази година ще са от 79 СОУ " Индира Ганди " в София , ОУ " Яне Сандански " в Пловдив и ОУ " Проф. Иван Батаклиев " от Пазарджик .

Главна тематика на събитието ще бъде различаването на вярна от погрешна и подвеждаща информация и връзка в интернет. По нея ще дискутират представители на институции и организации от Обществения съвет за безвреден интернет, младежите от Младежкия панел към Центъра за безвреден интернет, киберскаути, учители и родители.

Ще бъде проведен и видеомост с участници в централно европейско събитие за Деня за безвреден интернет в Страсбург под егидата на еврокомисаря по въпросите на цифровата стопанска система и цифрово общество Мария Габриел.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР