Днес, на 29-ти септември, в 13:57 ч. българско време пилотираният

...
Днес, на 29-ти септември, в 13:57 ч. българско време пилотираният
Коментари Харесай

УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Союз МС-21 се прибра на Земята!

Днес, на 29-ти септември, в 13:57 ч. българско време пилотираният галактически транспортен съд на Русия “Союз МС-21 ” с космонавтите Олег Артемиев (командир), Денис Матвеев и Сергей Корсаков се завърна наред на Земята.

За Артемиев това бе третото странствуване в космоса, до момента в който Матвеев и Корсаков летяха за пръв път. Тримата прекараха общо 195 дни в ниска околоземна орбита.

В научно отношение задачата бе сполучлива, като космонавтите извършиха десетки опити на борда на Международната галактическа станция и организираха общо пет “космически разходки ”, една от които взаимно с европейската астронавтка Саманта Кристофорети.

В публично отношение обаче експедицията бе спорна. Това бе първият пилотиран галактически полет на Русия, извършен след началото на нашествието в Украйна. След скачването си с МКС Артемиев, Матвеев и Корсаков влязоха на борда на станцията в жълто-сини униформи, поради което мнозина сметнаха, че са организирали скришен митинг срещу войната. Уви, това не се оказа по този начин – униформите им просто имаха цветовете на техния университет МГТУ “Бауман ”. И с цел да не остане никакво подозрение кого поддържат, на 3-ти юли тримата космонавти разпростряха знамето на Луганската национална република и излъчиха известието „ Денят на освобождението на Луганската национална република! Ние честваме както на Земята, по този начин и в космоса “.

Възможно е самите космонавти да не са имали пръст в тая работа, а това да е било проведено от предходния началник на Роскосмос – Дмитрий Рогозин. Слава Богу скоро след случката той беше уволнен и бе сменен от Юрий Борисов. Днес Борисов управлява Роскосмос доста по-меко от преди и намерено се афишира против потреблението на космоса за военни цели. Беше подписан и контракт сред НАСА и Роскосмос, който разрешава на американски астронавти да продължат да летят на “Союз ”, а в подмяна на това американски кораби ще извозват съветски космонавти.

Следващият пилотиран галактически полет е очакван за не по-рано от 5-ти октомври, според по кое време ураганът Иън ще отмине Флорида. Тогава ще излети американският транспортен съд “Крю Драгън ”, а на борда му ще пътува съветската космонавтка Анна Кикина.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР