. Днес, на 16-ти октомври, в 14:04 ч. българско време,

...
. Днес, на 16-ти октомври, в 14:04 ч. българско време,
Коментари Харесай

Американската мисия Луси успешно прелетя край Земята на път към Троянските астероиди

.

Днес, на 16-ти октомври, в 14:04 ч. българско време, автоматизираната междупланетна станция на НАСА “Луси ” сполучливо се сближи със Земята на път към Троянските метеорити в точките на Лагранж L4 и L5 на Юпитер.

НАСА заяви, че “Луси ” мина единствено на 350 километра над земната повърхнина, преди да се насочи назад към междупланетното пространство и да продължи своето странствуване.

Това не е последният път, когато галактическата задача ще посети нашата планета. Тези визити служат за смяна на скоростта и траекторията на “Луси ” с помощта на земната гравитация. Вторият път, когато “Луси ” ще премине край Земята, ще е на 13-ти декември 2024 година. Второто облитане ще изпрати автоматизираната междупланетна станция на точния курс към първата ѝ цел – метеорита 52246 Доналджохансън, който се намира в Астероидния пояс сред Марс и Юпитер.

Напомням на читателите, че задача “Луси ” е наричана Вояджърът на астероидните проучвания. Също както през 70-те и 80-те години на предишния век американската роботизирана станция „ Вояджър 2 “ е посетила всички планети от външната Слънчева система и е снимала множеството им спътници, по този начин и „ Луси “ ще се сближи с общо осем метеорита. Единият от тях принадлежи към главния астероиден пояс (53346 Доналджохансън), а останалите седем са от така наречен клас Троянски метеорити на Юпитер – т.е. дребни небесни тела, които споделят орбитата на Юпитер и кръжащи към Слънцето отпред или откъм гърба по отношение на гигантската планета. 

Защо задачата е значима? Астероидите съставляват фосилните остатъци от зараждането на Слънчевата система и проучването им може да ни даде скъпа информация за ранната еволюция на Земята. Космическият уред неслучайно е кръстен „ Луси “ – на името на известния австралопитек, чието изобретение през 1974 година се оказва решаващо за разбирането на еволюцията на хоминидите и появяването на актуалния човек. 

Изстрелването на “Луси ” бе осъществено преди една година, на 16-ти октомври, чрез ракета “Атлас 5 ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР