Днес мюсюлманите по света почитат Курбан Байрам. В южната гранична

...
Днес мюсюлманите по света почитат Курбан Байрам. В южната гранична
Коментари Харесай

Мюсюлманите почитат Курбан Байрам

Днес мюсюлманите по света почитат Курбан Байрам. В южната гранична провинция Килис беше въведена специфична електронна система, позволяваща на избягалите от родината си сирийци да могат да се върнат за празника и още веднъж да се върнат в Турция, предава БНР.

Курбан Байрам, или Празникът на жертвоприношението, е най-голямото религиозно празненство за мюсюлманите. Празненствата всекидневно протичат три дни. Корените им са във вярата, че Аллах поръчва на Ибрахим да принесе в жертва сина си Ишхаак като доказателство за своята религия. В последния миг детето е избавено от спуснали се ангели, които го заменили с жертвено животно.

Поради хигиенични съображения турските здравни управляващи постановиха възбрана на традицията курбан да се коли в дворовете или на улицата. Месото за празничния курбан ще бъде закупувано от особено избрани места. Ще се правят инспекции, а санкцията за неспазване на наредбата е 203 турски лири или към 105 лева

Това е време за събиране на фамилиите, младите отдават респект на по-възрастните, посещават се родственици и другари. На съседи и хора в потребност се раздава от приготвеното за задачата месо. Това е време на щедрост, сходно на Коледа при християните и се вършат дарения за разнообразни дела.

По решение на държавно управление бяха слети предната събота и неделя с Деня на успеха на 30 август и тържествата за Курбан Байрам, тъй че се получи десетдневна почивка.

Индустрията и експортьорите се оплакват, че търпят загуби от дългите неработни дни, до момента в който туристическият бранш се надява на доходи, които да компенсират относително неприятния сезон. Очаква се към 20 млн. души да пътуват към родните си места или на отмора. В дните с предстоящ максимален трафик управляващите оповестиха, че прекосяването по автомагистралите и мостовете над Босфора ще бъде освободено от нормалните такси.

Българските жители, пътуващи в този интервал в Турция, би трябвало да ревизират дали местата, които желаят да посетят, ще бъдат отворени. Държавните и общински служби няма да работят, само че това не се отнася за частния бранш.

Междувременно в южната гранична провинция Килис, беше въведена специфична електронна система, посредством която избягалите в Турция от войната в родината си сирийци, да могат да посетят близкоизточната страна за празника и след това още веднъж да се върнат в Турция преди 15 октомври. Възползваха се над 65 хиляди души.

В цялата страна се провеждат религиозни тържества и разнообразни други празнични прояви.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР