Днес можем да говорим за епидемия по отношение на езика

...
Днес можем да говорим за епидемия по отношение на езика
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Има епидемия на езика на омразата

Днес можем да приказваме за зараза във връзка с езика на омразата и за потреблението на един нов и доста по-могъщ инструментариум, какъвто е интернет. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова пред участниците в интернационалната конференция " Да живеем дружно в мрежата: посланици на приемливост в интернет ", която се състоя в Центъра за просвета и спор Червената къща " Андрей Николов " в столицата.

Във виртуалното пространство, под булото на анонимността е най-лесно да демонстрираш непоносимост и да пропагандираш опълчване, тъй като, когато си неизвестен, някак си не те е толкоз позор даже от самия себе си, сподели тя. Колкото по- свързани сме чрез обществените мрежи, толкоз сме по-разделени, толкоз по-трайно във всеки се настаняват отчуждението и експанзията, разяснява Йотова. Според нея обществените мрежи, които стават все по-силни водачи на мнение, се трансформират в комфортна платформа за разпространение на крайни настроения.

По думите й ще се намерят доста механически начини, с цел да се борим в интернет с езика на омразата, ще се намерят стратегии и даже способи за финансирането им и тази борба ще става все по-добре механически обезпечена, само че в случай че ние като общество не осъзнаваме тази заплаха и не използваме всяка една опция, без значение кой къде работи и с какво се занимава, тази борба би била обречена.

Вицепрезидентът засегна казуса с бежанската рецесия като сериозен генератор на език на омразата. В рецесията с бежанците и миграцията избуя експанзията, отрицанието, отричането, омразата, сподели Йотова и добави, че е налице целият боеприпас и инструментариум - от образуването на страхове в нашите жители, до бруталността и оспорването на тези хора като човешки създания. Проучвания сочат, че в България езикът на омразата по отношение на чужденците е в огромни размери и той е отразяван от над 80 % от българските медии, без значение дали са национални или районни, означи Йотова.

Децата и младежите са най-уязвимата група, която в днешния все по-сложен и опровержителен си свят попада в лапите на експанзията и речта на омразата, сподели още Йотова. И добави, че през днешния ден най-тежката борба пред нас е борбата за душите на младите, които са необременени от предубеждения, само че за които би трябвало да работим, с цел да не ги трансформираме в жертви.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР