Днес министрите в оставка от кабинета“Денков – Габриел“ направиха отчет

...
Днес министрите в оставка от кабинета“Денков – Габриел“ направиха отчет
Коментари Харесай

Министрите в оставка обявиха свършената работа и бъдещите приоритети

Днес министрите в оставка от кабинета “Денков – Габриел “ направиха доклад на свършената от тях работа и бъдещети им цели.

Министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев открои оказването на помощ на Украйна и триумфите в отбранителната промишленост по време на доклада на Мнистерски съвет.

„ Работим интензивно за даване на въоръжение “, добави Тагарев. Той уточни, че за превъоръжаване на армията има над 1 милиарда лв. над гласувания бюджет.

Министърът на правораздаването в оставка Атанас Славов съобщи, че визията за бъдещето на България е подплатена с измененията в Конституцията.

По думите му измененията в главния закон са дали опция България да стане член на Шенген.

„ Приоритетите ми са свързани с реализирането на промени в Конституцията, възстановяване на законодателния развой, приемане на Закона за лобистите и лобиската активност “, сподели още той по време на доклада на кабинета в оставка.

За Министерство на вътрешните работи през интервала, когато ръководехме министерството няма по какъв начин да не бъдат посочени двата съществени целта, които са цели и за страната. Това е битката с незаконната миграция и битката с пътния травматизъм, съобщи вътрешният министър Калин Стоянов.

Когато поехме Министерство на вътрешните работи юни 2023 бяхме сложени в тежка обстановка, с 50% имахме растеж на опитите за незаконно прекосяване на границите. В резултат на ограниченията ни, усилване на контрола по границата с 30% повече чиновници, постигнахме съществени резултати. От септември 2023 означаваме трайна наклонност за понижаване на миграционния напън към България. Проверката за Шенген даде висока позитивна оценка, това даде мотив за пускане на договарянията за влизане в Шенген, акцентира Стоянов.

Справянето с пътния травматизъм е другата предпочитана линия, по която работи Министерство на вътрешните работи. От 1 юни 2023 до 5 март 2024 имаме 35 по-малко жертви по пътищата. Всичко, което предприехме с лишаване на коли и усилване на събираемостта на санкциите, дава резултати. Имаме да създадем няколко промени в административните дирекции на Министерство на вътрешните работи. Приоритетно тази година ще продължи образованието на фрагментите на всички равнища, акцентира Стоянов, който направи доклад на свършената от него работа.

Имаме 2 целта - рационализация на жп превоза, това е дълъг развой, само че сме почнали първите стъпки. Това съобщи министърът на превоза Георги Гвоздейков.

Близката задача е да поставим оптимални старания да се финансират публичните поръчки по доставка на профилиран състав. Това е превоз с голям капацитет за в бъдеще. Втори приоритет е интензивно дейно създаване на системата за незабавна помощ по въздух. До края на годината сме си сложили за цел в България да има 3 настоящи оперативни бази. Изготвяме стратегия за образование на водачи, а доникъде на годината ще се сътвори такава организация за образование, уточни в доклада си още Гвоздейков.
Достъпна устойчива сила за жителите желаеме да реализираме. В рамките на тази цел водихме и изпълнявахме решенията в миналия 9 месечен интервал. Това съобщи енергийният министър Румен Радев.

В идващите месеци ще имаме задания да приключим тактиката за стабилно енергийно развиване на България с небосвод 2050 година Второ, да се продължи интензивно с промяната по либерализация на пазара за електрическа енергия на едро и с ясно схващане за поредност, уточни Радев. Трето, да запазим решителността и импулса, който създадохме в създаването на новите нуклеарни мощности и развиването на преносната инфраструктура, сподели Радев.

За 9 месеца мъчно могат да се създадат съществени промени, само че главните цели ще останат 2 тематики – повишение качеството на просветителния, университетския развой, на научните проучвания. Това ще се осъществя посредством стандарта за качество, който ще се опитва в идващите месеци. Това съобщи Галин Цоков, министър на образованието.

По думите му акцент ще бъде подложен върху развиването на умения за живота, професионалните умения в учебни заведения, умения на студентите. Ново качество на научните проучвания посредством приложение на признатия закон за поощряване на научните проучвания и нововъведенията. За повишение на качеството на образованието имаме краткосрочни цели, като развиване на дигитализацията. Друг приоритет е развиването на съвременна просветителна академична среда, уточни Цоков.

Социалният министър Иванка Шалапатова очерта 2 стратегически целта. Първият – да бъде продължена политиката на повишение на приходите на популацията.

Друг приоритет е насърчаването на демографското развиване, обществената поддръжка и извеждане на хората от обществено изключване, както и да бъде прекъсната практиката да се раздават помощи по равно и на калпак. Грижа на министерството са хората от обществената система, повишение на техните хонорари и подготвеност, споделя в Шалапатова по време на доклада, който даде през днешния ден в Министерски съвет.

Приоритетът през идващите 9 месеца е ориентиран към развиване на значителен прогрес по магистралната мрежа на страната, съобщи министърът на районното развиване в оставка Андрей Цеков по време на доклада на кабинета.

До края на 2024 година ще бъде изцяло приключена автомагистрала „ Европа “. Съществен прогрес чакаме да достигнем и по автомагистралата Видин – Ботевград. Ще бъдат въведени и 32-километровото трасе Мездра – Ботевград.

От автомагистрала „ Струма “ остават 3 километра. По думите на Цеков реалистично е до края на тази година правата при Крупник да бъде приключена.

Министърът на културата Кръстю Кръстев уточни като главен приоритет развиването на културния бранш и основаване на по-добри условия за работа и по-добра система за запазване на културното ни завещание.

Започнали сме няколко плана и ще ги развием. Започва процедура за сключване на съглашение за център за просвета и изкуства „ Св. Кирик и Юлита “ над 3 млн. лв. сме обезпечили. Има интерес от други страни, развиването му е като единствен център в света за международно културно завещание. Създаваме център за подводна археология още веднъж под егидата на ЮНЕСКО, в него ще работят специалисти от целия свят уповавам се, сподели Кръстев. С над 18 % е нарастването за библиотеките и музеите, нови стратегии ще имаме с нашите основни сътрудници. Увеличението в националния фонд „ Култура “ с 9 млн. открои Кръстев. 40 млн. са планувани за планово финансиране за държавни общински и частни организации, разяснява Кръстев.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР