Днес Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи

...
Днес Министерският съвет прие Постановление за одобряване на допълнителни разходи
Коментари Харесай

Правителството отпусна 30 млн. лева за здраве, отиват в общинските и областните болници и психиатриите


Днес Министерският съвет одобри Постановление за одобрение на спомагателни разноски по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 година в размер на 30 млн. лева Целта е с този финансов запас да бъде обезпечен равнопоставен достъп на българското население до здравна помощ, включително и във високопланинските, труднодостъпните и отдалечените места “, съобщи министър Ананиев на брифинг след днешното държавно съвещание.

Субсидирането на общинските и регионалните лечебни заведения се прави на съображение член 106 и член 106а от Закона за лечебните заведения, където е планувано субсидирането на дейностите, попадащи отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, да се реализира по ред и условия, уредени в разпоредба на министъра на опазването на здравето. Такива действия са оказването на незабавна помощ, на психиатрична помощ и други, които са избрани като държавна отговорност.

Допълнителните разноски в размер на 30 млн. лева се разпределят по следния метод:

-  18 млн. лева се дават на общинските лечебни заведения - на база на популацията, което обслужват, и броя на миналите заболели, включително и 71 лечебни заведения, които са в листата за високопланински, отдалечени и труднодостъпни места.

- 2 млн. лева се дават на лечебните заведения, оказващи психиатрична помощ. Този запас е очакван за 12-те центъра за психологично здраве и за психиатричните отделения към лечебните заведения. Финансирането ще бъде на база извършени леглодни лекуване.

- 10 млн. лева се дават за оказана незабавна помощ без хоспитализация, като с този запас ще бъдат финансирани 41 лечебни заведения, от които 26 регионални лечебни заведения.

„ През миналите две седмици направихме цялостен разбор на всяка от общинските и регионалните лечебни заведения, включително на размера активност, миналите пациенти и финансовото положение на тези лечебни заведения. Установи се, че дейностите, които тези лечебни заведения извършват, отвън наложителното здравно обезпечаване, не са обезпечени изцяло с нужния запас и е належащо те да бъдат подкрепени. Анализът сподели, че редица разноски, които имат, не са финансово обезпечени. В същото време за поредна година се усилва минималната работна заплата (МРЗ), което дава отражение върху финансовото положение на лечебните заведения и върху обвързваните с МРЗ други заплащания. Към края на 2018 година просрочените заплащания на общинските и на регионалните лечебни заведения доближиха 161 млн. лева, от които 26 млн. лева са просрочените заплащания на регионалните лечебни заведения, а 35 млн. лева – на общинските “, разяснява още здравният министър.

Общо 171 лечебни заведения, общински и регионални, ще бъдат подкрепени с отпуснатите през днешния ден от Министерски съвет 30 млн. лева

От този запас една забележителна част ще бъде предопределена за повишение възнагражденията на личния състав в лечебните заведения. Конкретното нарастване ще зависи от управлението на съответната болница. Това стана ясно още от думите на министъра.

Министерство на здравеопазването е осведомено със положението на всяка от психиатричните структури, които ще бъдат финансирани по този ред за оказване на активност. Отделно от това, с друго Постановление на Министерския съвет, към 10 млн. лева ще бъдат отпуснати под формата на финансови разноски за поправки в психиатричните звена.

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментар Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР