Днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник-здравният министър д-р

...
Днес министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, заместник-здравният министър д-р
Коментари Харесай

РЗИ: Изискването за зелен сертификат се спазва стриктно на почти всички проверени обекти

Днес министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, заместник-здравният министър доктор Александър Златанов, изпълняващата длъжността основен държавен здравен контрольор доктор Радосвета Филипова, проф. Мира Кожухарова - консултант на министъра на опазването на здравето и шефът на дирекция „ Опазване на публичното здраве и здравен надзор " в Министерство на здравеопазването Илия Тасев организираха видеоконферентна връзка с шефовете на районните здравни инспекции в страната.

На срещата бяха разисквани настоящата епидемиологична конюнктура по общини и области, ходът на имунизационния развой в страната, заетите кревати за неусложнени случаи и за интензивно лекуване, контролът по спазването на противоепидемичните ограничения, съществуването и разпределението на безвъзмездни антигенни проби.

Всички РЗИ оповестиха, че следят засилен интерес от страна на жителите към имунизацията против COVID-19. Очаква се в идващите седмици по-активно включване в процеса и на общопрактикуващите лекари.

Проверките на способените органи във връзка със спазването на противоепидемичните ограничения демонстрират, че условието за владеене на „ зелен документ " за посещаване на избрани обекти/места се съблюдава и откогато е въведена тази мярка, не са открити тежки нарушавания.

От здравните инспекции регистрираха и нараснал интерес към антигенните проби, предоставени от Министерството на здравеопазването, за които е избрана пределна цена от 10 лева Според зам.-министър Златанов идната доставка на такива проби до всички РЗИ в страната ще бъде осъществена до сряда, 3 ноември.

Като главен проблем множеството шефове на РЗИ оповестиха привършване на потенциала на лечебните заведения за интензивно лекуване. Те предложиха прекъсване на плановите действия и интервенции в страната, като опция да се пренасочи спомагателен личен състав за лекуване на заболели с COVID-19.

„ Картината в страната е хомогенна - здравната система е под напън и с цел да я облекчим, обмисляме краткотрайно да бъдат прекратени плановите интервенции и банкет на национално равнище ", разяснява здравният министър. Той напомни, че на този стадий към мярката са пристъпили обособени лечебни заведения, от една страна, с цел да преструктурират други свои отделения в COVID-структури, а от друга - с цел да освободят спомагателен човешки запас, който да бъде пренасочен за обслужване на пациентите с коронавирусна зараза.

Нито една здравна ревизия не рапортува за дефицит на ваксини против COVID-19, за липса на персонални защитни средства, дезинфектанти и лекарствени артикули, прилагани при пациенти с коронавирусна зараза на територията на съответната област, в т. ч. и за дефицит на Ремдесивир.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР