Днес македонският парламент избра Талат Джафери за премиер на страната.

...
Днес македонският парламент избра Талат Джафери за премиер на страната.
Коментари Харесай

Северна Македония с нов премиер, ето кой е той

Днес македонският парламент избра Талат Джафери за министър председател на страната. Той ще управлява техническото държавно управление на РСМ до провеждането на изборите на 8-ми май, съобщи БГНЕС.

Талат Джафери е първият министър-председател на страната от албански етнически генезис.

Кабинетът на Джафери бе определен със 65 гласа " за ", трима бяха срещу. В гласуването не участваха депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ. В програмата на Талат Джафери е записано, че съществена цел на кабинета ще бъде да " бъдат проведени свободни, почтени и демократични избори на 24-ти април и на 8-ми май, както и да продължи почналите предприсъединителни договаряния с Европейски Съюз и ускорение на евроинтеграцията. "

В кабинета на Джафери първи вицепремиер, според съглашението сред СДСМ и " Демократическия съюз за интеграция " (ДСИ), ще бъде Боян Маричич, който остава и вицепремиер по европейските въпроси. Артан Груби, който до момента заемаше позиция първи вицепремиер, ще бъде министър на политическата система и ще дава отговор за връзките сред другите общности.

ВМРО-ДПМНЕ заема постовете в Министерството на вътрешните работи и Министерството на труда и обществената политика и спомагателни заместник-позиции в министерствата на финансите, на осведомителното общество и администрацията и на земеделието.

Панче Тошковски ще бъде механически министър на вътрешните работи, Гьоко Велковски министър на труда и обществената политика.

Кренар Лога резервира поста си на министър на правораздаването, а Буяр Османи това на външните работи, Фатмир Бесими остава министър за финансите, а Крешник Бектеши на стопанската система.

Люпчо Николовски ще резервира поста си на министър на земеделието, Фатмир Меджити на опазването на здравето. Йетон Шакири също резервира поста си на министър на образованието, както и Ристо Пенов – на локалното самоуправление.

Бисера Костадиновска Стойчевска ще продължи да управлява министерството на културата, а Азир Алиу на администрацията, Благой Бочварски остава министър на превоза и връзките, а Кая Шукова на околната среда.

Фатмир Битичи ще бъде министър без сектор отговарящ за икономическите въпроси. Славица Гърковска ще бъде министър без сектор отговорящ за положителните политики.

Техническото държавно управление се назначава за период от 100 дни, до провеждането на изборите на 8-ми май, само че ще продължи да работи до избора на нов кабинет на РСМ.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР