Днес космическият апарат Cassini ще сложи край на 20-годишната си

...
Днес космическият апарат Cassini ще сложи край на 20-годишната си
Коментари Харесай

Днес е един от най-тъжните дни в историята на космонавтиката, НАСА ще предава на живо

Днес галактическият уред Cassini ще постави завършек на 20-годишната си задача и ще изгори в атмосферата на Сатурн. НАСА ще предава онлайн последните мигове на апарата онлайн.
Предаването онлайн стартира в 14 ч. през днешния ден българско време. Последният сигнал от Cassini се чака към 50-55 минути по-късно, написа vesti.bg.

Всъщност, когато последният сигнал дойде до Земята, Cassini от дълго време към този момент няма да съществува. Пристигането на сигнала от Сатурн до Земята лишава към час и 20 минути.

Дори и в последните си мигове, Cassini ще продължи да работи. Учените се надяват, че сондата до последно ще събира информация за състава на атмосферата на Сатурн. Камерите обаче няма да работят, тъй като скоростта на трансфер на данни е единствено 30 килобита в секунда и няма да има задоволително време да се трансферира даже една фотография. Затова е по-добре времето да се употребява за събиране на данни от датчиците.

Апаратът ще навлезе в атмосферата със скорост от 120 000 км/ч, като последователно ще стартира да изгаря. Това се постанова, тъй като горивото е на изчерпване и по-късно учените няма да могат да поддържат орбитата към Сатурн. Тъй като те не желаят да рискуват Cassini да се разбие на някоя от луните на планетата и вероятно да я болести с оживели земни микроби, апаратът би трябвало да бъде погубен изцяло.

Видео онлайн:



Междувременно учени по света ще следят Сатурн с телескопи в опит да видят отблясък при изгарянето на Cassini. Вероятността за това обаче е дребна, тъй като събитието ще се случи от светлата страна на планетата и слънчевата светлина може да се окаже по-силна и ярка.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР