Днес компания Юнайтед лонч алайънс (на англ. ULA=United Launch Alliance)

...
Днес компания Юнайтед лонч алайънс (на англ. ULA=United Launch Alliance)
Коментари Харесай

Без изненада: ULA оповести, че избира американския ракетен двигател на Блу Ориджин за новата си ракета Вулкан

Днес компания Юнайтед лонч алайънс (на англ. ULA=United Launch Alliance) оповести публично, че новата ракета “Вулкан ” ще употребява моторите на Блу Ориджин “BE-4 ” за първата си степен. Решението не изненадва безусловно никого – то бе изцяло предстоящо измежду галактическите специалисти. 

“Вулкан ” се чака да замести ракетите от остаряло потомство “Делта 4 ” и “Атлас 5 ”. Натискът на управляващите е изключително мощен по отношение на замяната на “Атлас 5 ”, защото това е прословутата американска ракета, която употребява издигнати в Русия мотори на първата си степен. Американският Конгрес е сложил за задача до 2022 година Съединени американски щати да престане да употребява тези мотори и да се премине на напълно американско произвеждане. Тъй като се чака “Вулкан ” да полети към 2020 година за пръв път, задачата е постижима. 

Самите мотори “BE-4 ” се създават от Блу Ориджин през последните няколко години. Очаква се с изключение на на “Атлас 5 ” моторите да се употребяват и на личната тежкотоварна ракета на Блу Ориджин “Ню Глен ”. “Ню Глен ” ще употребява седем мотора от този вид, първата й степен ще е изцяло преизползваема и ще каца отвесно след полет. Ракетата “Вулкан ” на ULA пък ще употребява два мотора “BE-4 ”. Първата й степен няма да е преизползваема, само че моторите й ще са – след полет те ще се разкачат и ще се спускат на Земята чрез топлинен щит и парашут. 

Двигателят BE-4, направен от Блу Ориджин. Photo credit: Blue Origin

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР