Днес Комисията за защита на потребителите се събира на разширено

...
Днес Комисията за защита на потребителите се събира на разширено
Коментари Харесай

Как КЗП може да защити потребителите заради индексирането на цените на мобилните оператори?

Днес Комисията за отбрана на потребителите се събира на разширено намерено съвещание по отношение на индексирането на цените на услугите на мобилните оператори. Как КЗП може да отбрани потребителите - тематиката разяснява в студиото на " Денят стартира " Стоил Алипиев, ръководител на КЗП.

По думите му, това се случва за трети път и към този момент стартира да става към този момент малко по-силно изразен проблем от това, което беше по-рано:

" Аз диря трайно решение и с цел да може да го намерим това решение в комисията желая да чуя всички експертни отзиви, които в границите на една година бяха тиражирани и по медии и всевъзможни други канали за връзка, с цел да мога да изготвя един стимулиран отчет, който да внеса в комисията да се гласоподава и да се откри трайно и стабилно решение на въпроса, обвързван с индексацията. "

Алипиев сподели, че има правни причини, които пазят потребителите, има и правни причини в интерес на търговците. Обясни, че това е една уговорка за индексация, която е заложена авансово и потребителят е бил известен и се е съгласил.

" Въпросът е дали вярно се ползва тази уговорка и дали е приложена към този момент за трета поредна година и дали има начини. Издал съм заповеди против трите мобилни оператора за възбрана за погрешно на клаузата за индексация - тази, която беше приложена м.г. ", разясни той.

Стоил Алипиев изясни още, че размерът на глобата към един търговец е безусловно непропорционална към груповата вреда, която нанася.

" Когато има стотици милиони или милиарди оборот, санкциониран за нелоялна комерсиална процедура в размер на до 50 000 лева няма възпиращ резултат. Нелоялните търговски практики са наложени както в неправилното индексиране м.г., по този начин и за всевъзможен различен тип нелоялно държание на търговците ", посочи шефът на КЗП.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР