Днес Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ вика на

...
Днес Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ вика на
Коментари Харесай

КЕВР привика няколко играчи на енергийната борса, загадка е как с проверка на домашните електромери държавата ще свали цената на тока на БНЕБ


Днес Комисията за енергийно и водно контролиране /КЕВР/ вика на диалог ръководителите на трите ЕРП-та - ЕВН, ЧЕЗ и Енерго-Про, шефовете на НЕК, АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ 2, НЕК, енергийната борса. Енергийният регулатор и ръководителите на сдруженията ще разискват опция да се доставят на борсата разнообразни количества сила във всички сегменти, в това число в „ Ден напред “. Представителните организации на бизнеса и синдикатите от месеци сигнализират, че има проблем на борсовия пазар на електрическа енергия, че цените на БНЕБ се манипулират и поради това бяха регистрирани шокови промени с 350% в рамките за ден през тази есен.

На срещата се чака да участва и енергийният министър Теменужка Петкова. Странното е че за разговора не са поканени действителните купувачи от бизнеса, нито фирмите лицензирани търговци на електрическа енергия.

90% от търговията на борсата се прави въз основата на двустранни контракти. Проблемен сегмент е " Ден напред ", където се реализират съвсем 10% от търговията на електрическа сила, съобщи министър Теменужка Петкова в изявление за Българска национална телевизия.

Тя акцентира като позитивен обстоятелството, че държавното управление съумя да сътвори либерализиран пазар на електрическата сила в България. Но изясни, че пазарът на електрическа сила е проведен в две елементи - контролиран и свободен. Големият бизнес, индустриалнитге компании напълно купуват нужната им електрическа енергия на свободния пазар, като множеството от тях вършат това точно по дълготрайни контракти. В тези контракти цените са много по-различни - при свободното договаряне заа дълъг интервал от време купувачите получават доста по-изгодни условия от тези на борсата, където се кухува ток в границите на деня или за идващия ден.

На Българската самостоятелна енергийна борса /БНЕБ/ има задоволително ток за пазаруване. Няма аргументи да се приказва, че на енергийната борса има дефицит на предлагания ток, безапелационна е Петкова. Тя уточни, че всекидневно трите държавни компании АЕЦ „ Козлодуй”, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 и НЕК са задължени по закон да обезпечават по 690 мегавата на час. Така че има задоволително сила за пазаруване, съобщи Петкова.

Като доказателство министърът уточни, че през 2017 година е регистриран 2,6% растеж на създадената сила по отношение на 2016 година. Министърът няма информация за затворени предприятия поради фрапантния скок в цената на индустриалния ток.

На енергийната борса има три сегмента. На единия 90% % от бизнеса купува ток въз основата на двустранни контракти, под 10% е сегментът „ Ден напред” и доста малко купуват сила в границите на деня, изясни Петкова.

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране започват две незабавни ограничения за стабилизиране на цените на индустриалния ток, който се търгува на енергийната борса.

До 25 януари в трите електроразпределителни сдружения ЧЕЗ, ЕВН и Енерго- про ще текат инспекции. Обект на инспекция ще бъдат техническото положение на оборудванията и електромерите. Целта е да се видят дали фирмите доставят действителната услуга, за която потребителите заплащат. Ще се ревизират на инцидентен принцип електромерите както на битови, по този начин и на бизнес консуматори дали дават механически отклонения. МЕ и КЕВР ще ревизират също лицензионната активност на трите ЕРП-та.

Мярката инспекции на електромерите озадачи специалистите и анализаторите на енергийния пазар, съгласно тях това е неуместно, в случай че организациите на индустриалците и синдикатите упорстват за ограничения, които да укротят цените на борсата за ток - смяна в разпоредбите за търговия на БНЕБ, тъй че да се подсигурява, че няма операции както при предлагането, по този начин и при търсенето на електрическа сила.

" Не е ясно по какъв начин извадка за показанията на електромерите може да колерира с борсовите цени на електрическата енергия ", разяснява за Mediapool изпълнителният шеф на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители Константин Делисивков. Според него при инспекция на товарите на електроразпеделителните сдружения за същия интервал на минали години и употребяваната сила за софтуерни разноски по отношение на борсовите им покупко-продажби със същата цела могат да покажат в известна степен дали има операции от тяхна страна на свободния пазар. Оказа се обаче, че това въобще не е обект на инспекцията, обявена от енергийното министерство и КЕВР.

Дискусионно е и изказванието, че ЕРП-тата манипулират цените на борсата, тъй като имали сметка да купуват тока за софтуерните си потребности на високи цени, защото тези разноски влизат в избраната им от регулатора цена за бита и дребния бизнес. Според електроразпределенията, а и по експертни оценки, тъкмо тези играчи на енергийния пазар не могат да правят операции на борсовия пазар. Първо, те купуват на борсата единствено тока за софтуерните си потребности. Второ, закупуването на ток по дълготрайни контракти става с образуване на търгове. На тези търгове обаче производителите нормално предложили оптималната цена на търсената от разпределенията сила. При оповестени от тях търгове, дружно с тези на ЕСО, не е имало кой да им продаде ток. Когато обаче единствено ЕСО останали в търговията незабавно се намерил продавач, освен това на по-ниска от търсената от електроразпределните сдружения цена.

Изводът от цялата тази баталия е, че страната още веднъж подхваща ЕРП-тата, които имат пряк допир с потребителите. Набеждаването им за всички грехове на електроенергийния пазар е изпитан интрумент, който политиците от години използват драговолно, с цел да насочват публичния яд против " неприятните ЕРП-та " и през тях ръководещите сега с обвиняването, че ги толерират. Протестите, които смъкнаха първия кабинет на Борисов не са толкоз от дълго време - хубаво е в държавното управление и в държавните институции да си го спомнят, надъхвайки обществото против сдруженията в края на веригата за доставки на ток и то доставящи еленергия главно на битовите консуматори и на дребни търговци и организации по контролирани цени. Да напомним сметките, съгласно които от 100 лева сметка за ток на семействата единствено 9 остават в ЧЕЗ да вземем за пример, всички останали 91 лева се разпределят в другите участници по веригата - производители, НЕК и така нататък

В съответния случай с цените на БНЕБ пък недоволството на бизнеса е обвързвано с съмнения за операции от страна на държавните производители на електрическа енергия. От бизнеса считат, че държавните електроцентрали не оферират задоволително количества или уговарят авансово покупко-продажбите с избрани играчи. Според представители на държавните производители обаче те оферират задоволително ток и даже имали търгове, към които няма интерес. Подозрения за операции има и към търговците на ток, стана ясно в дебата на съвещание на парламентарната енергийна комисия през декември. Факт е, че и бизнесът не постоянно съумява да възнамерява потреблението си.

Това, което е ясно обаче е, че инспекциите на електромерите на ЕВН, ЧЕЗ и " Енерго-Про " няма по какъв начин да повлияят на цените на тока на БНЕБ.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР