Днес, когато енергийният сектор е стабилизиран и в него се

...
Днес, когато енергийният сектор е стабилизиран и в него се
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Стабилността в енергетиката се изопачава с политически цели


Днес, когато енергийният бранш е нормализиран и в него се вършат вложения, някой употребява тематиката за свои политически цели. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред публицисти във връзка изказванията от страна на Българска социалистическа партия по-рано през днешния ден, че секторът се ръководи некадърно. В конференцията в Министерството на енергетиката взе участие и ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов.

Петкова напомни, че през 2014 година дефицитът в НЕК надхвърляше 800 млн. лева, а междуфирмената задлъжнялост бе повече от 1 милиарда лева С решение на някогашната Държавна комисия за енергийно и водно контролиране от ноември 2013 година цените на тока от двете американски централи бяха понижени служебно с 20%, само че НЕК бе задължена да продължава да изкупува електрическата енергия им по преференциални цени. От това недалновидно решение единствено за няколко месеца НЕК натрупа над 300 млн. лева недостиг, уточни енергийният министър. По нейните думи, сега се спекулира и с това, че НЕК е поискала рекордно увеличение на цената на електрическата сила. Заявлението на НЕК е обществено оповестено на уеб страницата им и там няма искане за рекордно повишаване от 50%, разясни Петкова. По закон електрокомпанията е длъжна да показа всички разноски, които е направила, а какъв брой от тях ще признае регулаторът е обособен въпрос.

Петкова изрази удивление, че Българска социалистическа партия желае страната още веднъж да придобие активите на ЧЕЗ, откакто тактиката за приватизация на електроразпределителните предприятия е създадена от държавното управление и призната от Народното събрание още през 2003 година Тогава Българска социалистическа партия взе участие в държавното управление, напомни енергийният министър.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР