Днес кметът Димитър Николов и министърът на регионалното развитие и

...
Днес кметът Димитър Николов и министърът на регионалното развитие и
Коментари Харесай

Щетите след наводнението в Бургас са за повече от 4 млн. евро

Днес кметът Димитър Николов и министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков Николай Нанков е министър на районното развиване и... към профила посетиха най-пострадалите от поройния дъжд и последвалото наводняване места в община Бургас. На всяко от тях се работи интензивно по почистване и неотложни възстановителни действия.

Частичното бедствено състояние остава в действие и през днешния ден. Училището в Равнец е отворено за децата, само че занятията не престават да са анулирани в детската градина на селото, както и в учебното заведение на "Горно Езерово ". Утре обаче и на трите места учениците би трябвало да са в час.



"Пострадахме зле, само че няма екологична заплаха за популацията ", съобщи кметът Николов. С разрешението и съдействието на Министерство на околната среда и водите и Регионална инспекция за опазване на околната среда е обособена краткотрайна площадка за депониране на боклуци на територията на остарялото хранилище в Братово. Временно боклукът освен на Бургас, само че и на още осем близко ситуирани общини ще се разтоварва там. Това се постанова, защото е нужно време за разчистване клетката на новото районно хранилище и възобновяване на естествения транспортен достъп до нея. Днес на терен идва архитект, който да предложи оптимално решение за незабавните възстановителните действия, чието авансово осъществяване към този момент започва. Когато задачата бъде изпълнена, отпадъците от краткотрайната площадка ще бъдат преместени в новото хранилище.

В нощта против 25 октомври водата заля и пречиствателната станция в квартал "Горно Езерово ". Един от операторите е трябвало да се измъква през прозореца, защото не е можел да отвори вратата на помещението, в което е дежурял. Впрегнати са доста хора, техника и старания, с цел да може скоро тя да проработи още веднъж на цялостни обороти.

По първични калкулации вредите след бедствието възлизат за община Бургас на над четири милиона лв., заяви кметът Николов. Повече от половината са нужни за неотложни възстановителни действия, защото са повредени или изцяло разрушени междуселищни и вътрешни улици, мостове и други пътни уреди. Общината впрегна всички свои запаси, само че разчита доста и на солидарната държавна помощ от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, с цел да има по-бърз и първокласен резултат.



За страдание, при наводнението пострадаха доста частни парцели, главно в село Равнец, кварталите "Горно Езерово " и "Долно Езерово ", село Братово. Със съдействието на Общината на всички места са раздадени нужните бланки, с които може да се кандидатства за еднократна държавна парична помощ от 326 лв., за възобновяване след наводнението.

"На най-пострадалите фамилии ще помогнем с даване на строителни материали за ремонт на домовете им, а при потвърдена щета на битова техника поради бедствието ще им бъде закупена нова ", сподели кметът Николов.

Най-сериозно засегнатите региони посетиха през днешния ден още зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, бургаски депутати и общински съветници, шефовете на ВиК и Регионална инспекция за опазване на околната среда - Бургас - Ганчо Тенев и Тонка Атанасова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР