Днес Жандармерията чества своя професионален празник, предаде dariknews.bg. Службата отбелязва

...
Днес Жандармерията чества своя професионален празник, предаде dariknews.bg. Службата отбелязва
Коментари Харесай

Жандармерията чества своя професионален празник

Днес Жандармерията празнува своя професионален празник, съобщи dariknews.bg.

Службата отбелязва годишнината от основаването си с декрет на княз Александър Батенберг от 26 юли 1881 година, когато е признат Привременен правилник за устройството на Жандармерията.

Професионалният празник на чиновниците от национална работа Жандармерия – 26 юли, е избран с решение на Министерския съвет от 6 юни 2002 година.

До септември 1944 година службата е разформирана и възстановявана три пъти.

От 1948 до 1961 година съществува като Вътрешни войски – образувана по руски модел. През 1985 година е основана Национална работа Вътрешни войски, като актуализирана конструкция за обезпечаване на вътрешния ред.

Със Закона за Министерство на вътрешните работи от 1997 година Национална работа Вътрешни войски е преобразувана в Национална работа Жандармерия, като профилирана охранителна и оперативно-издирвателна работа на Министерство на вътрешните работи за защита на стратегически и изключително значими обекти, битка с терористични и диверсионни групи, защита на публичния ред и битка с престъпността.

От 1 октомври 2004 година службата е изцяло професионализирана.

Със Закона за Министерството на вътрешните работи, признат от 40-ото Народно заседание на 9 февруари 2006 година, Националната работа Жандармерия се преобразува в Главна дирекция Жандармерия към Национална работа Полиция.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР