Днес Изкуственият интелект е навсякъде около нас. Той управлява нашите

...
Днес Изкуственият интелект е навсякъде около нас. Той управлява нашите
Коментари Харесай

Изкуствен интелект: Между възможности и предизвикателства

Днес Изкуственият разсъдък е на всички места към нас. Той ръководи нашите домове, нашите коли и финанси, а и нашите здравни грижи. Но, какво е Изкуственият Интелект и какво значи за нашето бъдеще?

Изкуственият Интелект е област, която учи, по какъв начин да сътвори машини, които могат да мислят и учат като човек. Това се реализира посредством потребление на доста комплицирани логаритми и невронни мрежи.

Горните редове не са написани от публицист и по сюжет, а в действителност изкусваният разсъдък самичък написа това начало.

Повече от 1 млн. души умират годишно от инфекции, свързани с антибиотична устойчивост

„ Изкуственият Интелект съгласно мен е логаритъм, който се развива на база човешкото знание, до което има достъп “, съобщи Мартин Димитров, креативен шеф на рекламна организация " Нитрам ".

Снимка: bTV

„ Все още няма точна формулировка за Изкуствен Интелект. Много учени дефинират това като изкуствена неврона мрежа, като положение, опция на машините да правят действия, които по принцип са присъщи за индивида – да разсъждава, да твори, да мисли “, сподели ITспециалистът Любо Тулев.

„ Когато имаш тези системи е мъчно да се управлява какво ще направи, като попадне в неверните ръце може да се употребява за неверни цели “, предизвести проф. Мартин Вечев от Институт за проучване на ИИ.

Технологичното възкресение на Салвадор Дали се случва в музей във Флорида

Изкуственият Интелект е с индивида още от 50-те години на предишния век. Всичко стартира от проучванията на един човешки неврон и появяването на първия компютър. Доскоро си личеше, че човешкият разсъдък е друг и просто се оглежда в монитора на компютъра. В последните месеци обаче,  GGPТ се трансформира в най-бързо разрастващото се приложение и доближи до над 100 милиона потребители  за няколко седмици. Така стартира да се оглежда в нас, тъй като към този момент не просто разпознава наличие, а го основава.  И провокира в хората удивление и боязън.

В огледалото на разсъдъка

В момента той е на една ръка разстояние за всеки един от нас. Може да написа сюжети, есета, а съгласно някои откриватели към този момент мисли вместо хората. В много страни доста от рекламните организации го употребяват в ежедневната си работа.

ИИ има капацитета да направи гражданска война в опазването на здравето като усъвършенства диагностицирането на обособени болести

„ Едната причина е експедитивност, другата е недостиг на хора. За страдание качествено образованите хора понижиха и ние сме затруднени в избора си, а би трябвало да свършим работата си. Това улеснява един компетентен човек “, разяснява Мартин Димитров.

Снимка: bTV

Изследванията демонстрират, че изкуственият разсъдък е равносилен на човек, който е прочел 17 хиляди книги в живота си. Нещо, което нито един от нас няма време да направи. Освен това е еластичен и съумява да отдели потребното в получената информация, съгласно специалиста по осведомителна сигурност Любомир Тулев.

Снимка: bTV

„ Много известна апликация, която нашите фенове употребяват за трафик-навигация. Само че тази апликация освен ни демонстрира пътя да стигнем от точка А до точка Б, проучва информацията какъв брой други пътуващи се движат по този път и, в случай че има трафик ни дава опция да избегнем трафика, да минем по друга права, по различен път, който въпреки на пръв взор да е по-дълъг, в края на деня ще ни спести повече време да стигнем до това място “, уточни той.

Снимка: bTV

Година след навлизането на изкуствения разсъдък в разнообразни сфери на човешкия живот и съвсем 100-процентовата автоматизация на жилищата ни, от ден на ден хора се замислят до каква степен ще стигнем и за кого ще бъдат рестриктивните мерки - за него или за нас?

„ Не знам накъде желаеме да тръгнем. Целият свят се трансформира и постоянно технологиите вършат доста, доста огромни промени. Ние сме не запомнили като че ли, че когато навлезе видео ерата, което беше относително скоро – 12-15 години, пристигна арабската пролет. И сред развиването на технологиите и събитията в Близкия Изток имаше директна връзка. Хората видяха един напълно различен свят, движещ се действително и потеглиха към него. Както е ставало в цивилизационните стадии, постоянно “, съобщи Мартин Димитров.

Ето и какво отговори Bing на въпросите ни

„ Както и да се развива, когато ние работим по брифове и по задание на клиента и приемем, че сме на конкурс, както постоянно се случва, заданието на всички рекламни организации е едно. Употребата на ИИ не би дал колкото и да е друг резултат. Моето персонално мнение е, че нашата специалност – рекламата – ще се завърне към занаята: доста по-малки компании, които ще работят стратегически и за клиенти, намаляващ брой клиенти, за които обаче човешката интервенция и човешкият фактор ще имат все по-голямо значение “, добави той.

„ Това, което аз направих просто да го запитвам него самия – ИИ, кажи ми ти какво ще изместиш като специалности? И той ми отговори, даде ми един лист от 20-30 специалности. Голяма част от тях бяха в сферата с контакта с хора – по този начин наречените туристически асистенти, което умерено би могло да бъде преместен от Изкуствения разсъдък, който ти споделя: " В момента времето е уместно в еди-каква си дестинация, цените паднаха ", т.е. той умерено може да те съветва къде да отидеш ти сега на отмора “, сподели Любо Тулев.

Снимка: bTV

Едно от проучванията в Съединените Щати още предходната година демонстрира, че в 90 % от човешките занаяти и специалности сега може да бъде прибавен Изкуственият разсъдък. И въз основата на получената информация да се сътвори нова, която да помогне на хората в доста области. Това обаче, не значи, че той ще измести 100 % индивида от всички работни места. В една приблизително огромна болница да вземем за пример и през днешния ден се постанова да се обработват приблизително по 12 хиляди рентгенови фотоси на месец.

„ Това е, което сигурно изкуственият разсъдък прави по-добре - по-бързо, по-бързо " стопля ", по-бързо " чатка ", по-бързо работи. Много по-бързо обработва информацията “, сподели акад. Лъчезар Трайков от Александровска болница.

Снимка: bTV

Най-важното е, че човешкият мозък се усъвършенства непрестанно, а семантичният ни склад към момента не е напълнен. От два века се вършат проучвания на човешкия разсъдък. И до през днешния ден те демонстрират, че към този момент единствено човешкият разсъдък създава модела на всяка сложена му задача, тъй като изкуственият разсъдък няма съзнание. Засега. А, ние сме единствените, които го образоваме.

„ Веднага ще би трябвало да употребим термини като " меркантилност ", " лакомия ". Термини, които ще обяснят доста от неправилните направления, в които тръгваме. От край време знаем, че пуснем ли търговците в храма, колкото и да е прелестна вярата ни, в един миг има огромни опасности да се случи не това, което желаеме “, сподели акад. Трайков.

Снимка: bTV

„ Лошата страна на войната сред положителните и неприятните експерти по осведомителна и кибер сигурност може да докара до това да вземем за пример, един хакер по този начин да модифицират тези ограничавания, че да накарат тази технология да работи в тяхна изгода, да нападат с нея инфраструктури. И аз даже бих открехнал вратата и за нещо друго – чисто във военно дело. Знаете, сега дроновете се употребяват и за военни цели, за военно дело “, уточни Любо Тулев.

Снимка: bTV

Историята до момента е посочила, че колкото и да не ни харесва технологията - тя постоянно е надделявала над морала. Фондация " Среда " съумява да събере много младежи на спор за изкуствения разсъдък, за границите му и кой ще ги постави? Тезата, която сплотява новото потомство, което живее с изкуствения разсъдък е, че не е належащо за нещо да се отделя доста време, с цел да стане изобретателно. Изпълнението му в действителност е по-важно.

Снимка: bTV

„ Обучих един ИИ, дадох му 80 от моите най-хубави картини, образовах го и в този момент на процедура той основава изкуство, което аз след това доправям. За една седмица да вземем за пример прави 3 хиляди. И в действителност се случи нещо ненадейно – от тези 3 хиляди вариации има доста непредвидени, нещо, което аз не бих нарисувал “, показа художникът Калоян Тошев.

Снимка: bTV

„ Университетът не е някаква институция, която те стантизира, а ти дава основата, която ти можеш да надградиш. Това е разликата сред художника и бояджията както би споделил Аристотел. Бояджията не знае правилата на изобразителното изкуство. Така че, университетът ти дава правилата, които ти след това прилагаш “, съобщи Николай Генов от Българска академия на науките.

Снимка: bTV

„ Същинският въпрос е по кое време Изкуственият разсъдък да е рационален? Кога да е съзнателен? Не знаем. Може би няма и да разберем преди да е прекомерно късно, тъй като даже сегашните логаритми на процедура са черни кутии, които – да, знаем по какъв начин се програмират, знаем по какъв начин се зареждат, само че в действителност какво се случва в тях като механика – никой от нас не знае “, сподели предприемачът Хубен Хубенов.

Снимка: bTV

 А единствено преди няколко дни основателят на изкуственият разсъдък и изпълнителен шеф на OpenAI Самуел Алтам, сподели в Американския конгрес, че модификациите могат да бъдат манипулирани и ограничението им е наложително

„ Едно от най-големите ми терзания е общата дарба на тези модели да манипулират, да убеждават и да обезпечават тип интерактивна дезинформация. Следващата година ни предстоят избори, а тези технологии стават все по-добри. Мисля, че това е основна тематика за терзания. Мисля, че има доста, доста политики, които компании могат непринудено да одобряват. Аз съм благополучен, че приказваме за това тук в този момент. Смятам, че избрана регулация би била много мъдра по тази тематика “, сподели Алтам.

Снимка: bTV

В началото на май няколко членове на Европейския парламент желаеха международна среща  за заплахите, свързани с изкуствения разсъдък. Германия упорства за правна рамка, а някои страни към този момент не разрешиха потреблението на изкуствения разсъдък. У нас с въпроса за рестриктивните мерки се занимават 12 докторанта в  INSAID - първият институт на международно равнище в областта на компютърните науки и технологиите, основан в Източна Европа. Идеята е тук да се построи център на равнище като в Швейцария, Израел и Съединени американски щати, който да работи в общата сфера на Изкуствения разсъдък и построяването на новите му модели. 

„ Аз не мисля, че сме губили борбите, ние просто сме се приспособили към технологиите и го използваме да имаме по-добър живот, технологиите -  като знаем по какъв начин да ги използваме - ни улесняват живота “, показа проф. Мартин Вечев.

Снимка: bTV

Докторантите се занимават с проучването на главните проблеми, които към този момент слага изкуственият разсъдък - сигурност и правдивост. Особено в промишлеността и медицината

„ Ако желаеме да обучим ИИ, които прави здравна диагностика и да речем разпознава ракови болести по фотоси, в случай че има някой злоумишлен участник, който да му даде лъжливи данни, ИИ може да се научи да споделя, че има заболяване там, където няма “, сподели Костадин Гаров.

Снимка: bTV

Наблюденията демонстрират, че той разпознава много мъчно белите на цвят коли. Особено, в случай че на фотографията има доста ярко небе. Грешка може да се случи и, в случай че на показаните рентгенови фотоси има текст с повтарящи се непознати думи, както и алена на цвят маркировка.

„ Според мен, най-хубавия синхрон би се получил, в случай че в едно взаимоотношение сред човек и ИИ, индивидът е водещата фигура, защото ИИ можем да си го представим като голяма груба мощ. Както един екскаватор може да изкопае едновременно 1 звук пръст, а човек с една шепа може да загребе доста малко пръст. Но, човешката ръка не можем да я съпоставяме с весло на екскаватор, тъй като греблото на екскаватор е доста по-мощно, само че човешката ръка е доста по-сръчна и тя може да ръководи багера “, сподели Димитър Димитров.

Според него ИИ може да се употребява за ''лоши неща''

Единодушно е мнението, че без значение кой какво име й е измислил, дали приказва с нея като с жена или с мъж или по какъв начин я е кръстил  - по този начин наречената технологии изкуствен интелект ще се развива доста бързо в идващите няколко години. А главните въпроси ще останат два - дали ще се възприемаме като основатели или консуматори и кого ще ограничим.

„ Изкуственият разсъдък трансформира метода, по който работи мозъкът – той от една страна ще би трябвало да го изостри, с цел да му дадем вярно задание. От друга страна, то просто не може по този начин – не може ние просто да живеем по този начин, като даваме задания и машината ги извършва. В смисъл – наподобява безрадостно като цяло. Когато няма развой, няма и наслада, няма и въодушевление, няма и действително достижение “, съобщи Мартин Димитров.

Снимка: bTV

„ Цялото това нещо -  адаптиране и напасване, настояват учените че ще докара до един общ изкуствен интелект, общ разсъдък, генеричен разсъдък, който ще е еквивалент и използван на процедура. Ще сътвори общ разсъдък, който ще бъде международен, който сигурно няма да е изобретателен. Ще се изгуби тъкмо тази хубост на творчеството. Тази технология ИИ може да стигне доста напред, в случай че й сложим едно само ограничаване – бит индивида! Ако обичаш индивида, да му навреждаш на индивида, прави всичко друго каквото пожелаеш, единствено пази индивида “, безапелационен бе Любо Тулев.

Какво би ни споделил ИИ, в случай че ни напише писмо? Този текст е генериран напълно от машина

„ Ние носим в себе си и позитивното, и отрицателното, носим и Бога, носим и Дявола в себе си. Носим страстите, носим качествата. Имаме интелектуални качества, които могат да са изобретателни, могат да са разрушителни. Затова ни е толкоз боязън от ИИ, тъй като ние де факто се опасяваме от себе си “, уточни акад. Лъчезар Трайков.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР