“Днес имах щастието да съм един от първите, които посетиха

...
“Днес имах щастието да съм един от първите, които посетиха
Коментари Харесай

Двама астронавти на НАСА и руски космонавт първи влязоха в новия американски кораб Старлайнър!

“Днес имах щастието да съм един от първите, които посетиха новопристигналия “Старлайнър ”. Тези, които наблюдаваха предаването, можеха да ни видят със защитни очила и респиратор ”, заяви Матвеев в своя канал в Телеграм. “Лично аз имах елементарна задача – да взема проби от въздуха с пробовзимащия уред АК-1М ”. 

Целта бе да се ревизира дали въздухът на кораба е кадърен за дишане. 

Вътре в самия “Старлайнър ” членовете на екипажа ги чакаше приятна изненада – стана ясно коя е играчката-индикатор за безтегловност, любопитна детайлност, която Боинг съзнателно скриха до отварянето на шлюзовете с цел укрепване на резултата на изненадата. Традицията в галактическите кораби да се слага дребна играчка-талисман, която след достигането на орбита стартира да се рее заради микрогравитацията, датира от ранната галактическа стратегия на Съюз на съветските социалистически републики. Впоследствие, откакто американските астронавти стартират да летят с съветски кораби, те приемат тази традиция и през днешния ден в американските кораби постоянно има талисмани. 

Оказа се, че талисманът на “Старлайнър ” е Джеб Керман – воин от компютърната игра Kerbal Space Program. Играта съставлява реален симулатор на галактически полети и с помощта на него всеки може да проектира ракета или галактически транспортен съд, запознавайки се с базисните обстоятелства по отношение на орбиталната механика. Симулаторът е извънредно известен измежду инженерите на НАСА и работещите в частните галактически компании и се радва на интерес от Илон Мъск (основателят на СпейсЕкс), Тори Бруно (президентът на Юнайтед Лонч Алайънс), Питър Бек (създателят на Рокет Лаб). Очевидно Kerbal Space Program е вдъхновявал и хората, проектирали “Старлайнър ”. 

На фрагмента: Рози, манекенът на Боинг, който събира данни по време на полета (на заден план), и Джеб Керман – знакът на безтегловност (на челен план). Photo credit: NASA TV

През идващите няколко дни жителите на МКС ще разтоварят потребния товар, доставен от новия галактически транспортен съд – 226 kg хранителни запаси, изпратени от НАСА, и още 336 кг инструментариум, качен от Боинг. “Старлайнър ” ще остане в комплекса на станцията до 25-ти май (сряда), когато ще се разкачи и ще се завърне на Земята. Напомням на читателите, че за разлика от пилотирания транспортен съд на СпейсЕкс “Крю Драгън ”, който се приводнява в океана, “Старлайнър ” е планиран да каца върху суша чрез система от парашути и амортизиращи възглавници. Мястото на кацане е базата Уайт Сандс в Ню Мексико.

За повече информация: НАСА

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР