Днес Илинденско-Преображенското въстание заема важно място в отношенията с Република

...
Днес Илинденско-Преображенското въстание заема важно място в отношенията с Република
Коментари Харесай

Радев: РСМ да признае българите в Конституцията си

Днес Илинденско-Преображенското въстание заема значимо място в връзките с Република Северна Македония и от нас зависи да ни води към решение на проблемите и нашето доближаване на основата на историческата истина.

Това съобщи президентът Румен Радев на публична гала пред храм-паметника " Свети Александър Невски " във връзка 120 години от експлоадирането на Илинденско-Преображенското въстание. На формалната гала участваха депутати, публични, духовници, военни, министър председателят акад. Николай Денков, краткотрайно изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов и други

Днес, ние, потомците на илинденци от двете страни на границата още носим своя несбъднат дълг към дейците на въстанието. Светлите мозъци на освободителното придвижване мечтаеха да трансфорат родния си край в земя на пълноправие и правдивост. Затова и гарантирането на конституционното пълноправие на българите в Република Северна Македония и опазването на културното и историческото завещание ще сбъдне заветите на илинденци от 1903 година, акцентира президентът.

Радев има вяра, че там, където има обща история, доверие и съгласие, следва и общо европейско бъдеще.

" От генерации на този площад (на храм-паметника " Св. Александър Невски - б.р.) се събират пътищата на националната памет, на българската държавност и нематериалност. Тук отдаваме респект на безсмъртните имена и събития, които ни сплотяват и чертаят летописа на народа ни. 120 години ни разделят от съдбовното лято на 1903 година, когато българите от Македония и Одринска Тракия желаеха самостоятелност, трансформирайки битката си в незабравима епопея Въстанието е най-ясният израз за волята за независимост на народа ни и се придвижи надалеч във времето ", сподели Радев при започване на тържественото си слово.

Резултатите от въстанието надвишиха надалеч неговите непосредствени политически и военни цели, надвишиха рамките на епохата и се трансформира в ослепителен знак на българския дух, акцентира Радев.

България е призвана да брани полезностите на Илинденско-Преображенското въстание, които би трябвало да бъдат предадени на децата ни, които от своя страна да ги предадат в бъдещето, прикани от своя страна министър председателят акад. Николай Денков.

Той изясни, че Илинденско-Преображенското въстание е събитие с изключително висока стойност, тъй като срещу за независимост не е егоистично и националистически, а цялостната автономност на Македония и Одринска Тракия с равни права, отговорности, отговорности и благоприятни условия за развиване без разлика от етнос и религия.

Българите са били движещата мощ против всеобщото въстание против Османската империя, уточни Денков. Българското наличие и образ на въстанието в Македония и Одринско е прието от всички - от османските управляващи, от балканските съседи и от останалите общности. Споменът за Съединението през 1885 година не надалеч и по тази причина и собствен, и непознати са наясно с естествената посока на цялостната автономност на Македония и Одринско, сподели министър председателят. 2 август е знак и на тази дата преди 120 години хиляди въстаници хвърлят мост към главните полезности на демократичния свят - цивилен свободи, пълноправие и без разлика в етнос, вяра, пол и занятия.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР