Днес и утре Александър Вучич ще бъде в Хърватия -

...
Днес и утре Александър Вучич ще бъде в Хърватия -
Коментари Харесай

Вучич се среща с "всички хърватски представители" в Загреб днес и утре

Днес и на следващия ден Александър Вучич ще бъде в Хърватия - първият сръбски президент, посетил страната за последните пет години. Освен с сътрудника си Колинда Грабар-Китарович той се чака да се срещне с премиера Андрей Пленкович и доста други представители на хърватските управляващи.

Визатата, по покана на Грабар-Китарович, ще цели да понижи напрежението сред Загреб и Белград от последните години, от време на време разпалвано от разнообразни въпроси от малцинствата и правата им и търговията до нерешени разногласия от близкото минало - да вземем за пример за изчезналите по времето на войната. Според Александра Йоксимович от белградския Център за външна политика, представена от сръбската РТС, най-важното в това посещаване е опцията двете страни да положат основите на чести контакти на най-високо равнище, в които да могат да приказват за проблемите си.

Вучич е възприеман по-положително в Загреб от предшественика си Томислав Николич, замествал Воислав Шешел в неговата Сръбска радикална партия по време на войната. С Грабар-Китарович той има и относително сърдечни връзки - двамата посетиха церемониите по встъпването си в служба като държавни глави (тя пое поста през 2015 година, той - предходната година). Освен това са се срещали няколко пъти по времето, когато Вучич към момента беше министър председател, а през юни 2016 година подписаха съглашение, с което да опитат да решат въпроси, свързани с малцинствата, граничните разногласия и войната през 90-те години.

" Не чакам знамение "

В края на януари Китарович, съобщавайки, че е поканила Вучич, сподели, че съществена задача за нея е да отбрани националните малцинства, както хърватите в Сърбия, по този начин и сърбите в Хърватия. Китарович, представена от публичния оператор HRT, добави, че страната ѝ ще направи всичко допустимо да позволи разногласията със Сърбия спокойно, само че ще търси посредничеството и на интернационалните институции, в случай че се наложи.

Само ден по-късно Вучич удостовери поканата и добави, че на 12 и 13 февруари ще беседва с " всички хърватски представители ". " Това няма да е елементарно или прелестно... не чакам знамение, само че съм уверен, че ще е потребно и за Хърватия, и за Сърбия. " Той добави, че желае както по-добро бъдеще за жителите на Сърбия и за сърбите в Хърватия, по този начин и да подсигурява, че хърватите в Сърбия ще могат да упражняват правата си.

Известни с крайните си изявления за прилежащи страни министри като този на защитата Александър Вулин от време на време подклаждат напрежението от сръбска страна - Вулин да вземем за пример сподели тази седмица, че усташката идеология в никакъв случай не е напускала хърватската политика и обществен живот. В отговор ръководителят на хърватския парламент Гордан Яндронкович сподели, че изявленията на министъра не способстват за " позитивната атмосфера, която би трябвало да е обвързвана с визитата на Вучич. " Наглед дребни събития постоянно отприщват поток от нападки и от хърватска страна и нормалните обвинявания към Сърбия, че е била " агресор " и не е трансформирала отношението си към Хърватия.

Поводи

Посещението трябваше да се случи още през ноември, само че Вучич го анулира за неопределен срок поради " последните развития и атмосферата, която не способства за създаване на взаимно доверие " и изчезналите " условия за визатата все още ". Формалният мотив тогава беше издигането на монумент на майора от Югославската национална войска Милан Тепич в Белград. Тепич е считан за воин в Сърбия и Република Сръбска поради смелата си всеотдайност, сражавал се във войната с Хърватия, където обаче го смятат за виновен за гибелта на стотици хървати.

Статуята в Белград беше призната от хърватското външно министерство като удостоверение, че Сърбия " не е подготвена да се изправи против предишното си и ролята си в кървавото раздробяване " на Югославия, а сръбският първи посланик Ивица Дачич сподели, че Тепич, съпоставен с хърватските управляващи, е " честен колос ". Според него формален Загреб се пробва да насажда " антисръбска нервност " в страната. Вулин също разгневи Хърватия, като разгласи, че войната със Сърбия е била " гражданска ", а не експанзия против правото на самостоятелност.

Разделения

Някои сръбски издания означиха, че въпреки Вучич в този момент да отива в Хърватия, с цел да възвърне положителните връзки и да реши проблеми на сръбското малцинство, ще бъде посрещнат от " усташи и военни репарации ".

В Хърватия на свои ред някои публицисти означават, че Вучич постоянно пробва да се показа като герой за мира и обединител на района. Други (сред които политици, да вземем за пример министърът на защитата Дамир Кръстичевич) напомнят за времето, когато той като министър на информацията в Белград намерено призоваваше Сърбия да завземе хърватска територия и настояваше, че за всеки погубен сърбин си коства да бъдат убити стотина хървати.

Хърватски медии писаха даже за спор сред президента и премиера, показал се и посредством визитата, за която Пленкович наподобява не е бил известен авансово. Макар визитата да разделя хърватските политици (някои считат, че тя не трябва да се случи), то наподобява се употребява с поддръжката на американското посолство в Загреб, което я приветства с извънредно изказване.

Очаквания обаче имат и сърбите в Хърватия, които упорстват, че въпроси на имуществото, пенсиите и стандарта им на живот (и даже фактът, че доста села нямат пълностоен достъп до електричество) не са се решили, макар че страната, в която живеят, от няколко години е в Европейския съюз. " Хората се умориха от кавги и нападки. Те желаят да се спре с напрежението и най-сетне да стартират диалози, тъй като знаят, че само с разговор могат да се решат най-важните въпроси за живота им, " сподели за електронното издание " Вести " Велко Джакула, ръководител на Сръбския либерален конгрес в Хърватия.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4664)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР